Adatvédelmi és biztonsági beállítások a TikTokban

 

Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a TikTok videómegosztó portál, és mint minden ehhez hasonló közösségi oldalon, a TikTok-on is egyre többen esnek a gyűlölködők, spammerek és online csalások áldozatául. Eheti IT biztonsági tanácsunkban, olyan biztonsági beállításokat mutatunk be, amelyekkel csökkenthető annak kockázata, hogy a korábban említett ártó szándékok egyikével szembesüljünk.

Fiókvédelem

  • Először is használjunk erős jelszót! (A legjobb választás egy legalább 4-5 szavas jelmondat, ami nem tartalmaz gyakori kifejezéseket, valamint nem jellemző ránk.) A biztonsági beállítások az applikáció jobb alsó sarkában található ,,Én” (Me) gombra kattintva, azon belül pedig a jobb felső sarokban található három pontra kattintva érhetők el.

  • Kétfaktoros azonosítás beállítása: Kattintsunk a ,,Biztonság” menüpontra, majd kapcsoljuk be a ,,Kétlépcsős azonosítás” opciót. Itt választhatunk, hogy SMS-ben, vagy e-mailben szeretnénk megkapni a bejelentkezéshez szükséges biztonsági kódot. Amennyiben másik szolgáltatáson (Twitter, Facebook) keresztül jelenkezünk be felhasználói fiókunkba, a TikTok nem küld ki biztonsági kódot részünkre, ám ez az autentikácis mód nem javasolt, mivel a TikTok ekkor egyszerűen csak megbízik a másik szolgáltatásban.

 

Bejelentkezési adatok tárolásának kikapcsolása:

  • A TikTok alapértelmezés szerint megjegyzi a bejelentkezési adatokat, annak érdekében, hogy a  elhasználónak az alkalmazás megnyitásakor ne kelljen minden egyes alkalommal bejelentkezést végrehajtania. Szintén a ,,Biztonság” menüpontban kapcsoljuk ki a ,,Bejelentkezési adatok mentése” opciót, így akkor sem férhetnek hozzá fiókunkhoz, ha esetleg más kezébe kerül a telefonunk.

  • Amennyiben felmerül a gyanú, hogy esetleg más is hozzáfér a fiókunkhoz, az ,,Eszközök” menüponton belül ellenőrizhetjük, hogy milyen eszközökről vagyunk bejelentkezve TikTok fiókunkba. Ha nem ismerünk fel egy eszközt, távolítsuk el a listából és változtassuk meg jelszavunkat a ,,Fiók kezelése” menüpontban.

 

Adatvédelmi beállítások:

  • Alapértelmezés szerint minden TikTok profil nyilvánosan megtekinthető és hozzáférhető, ami azt jelenti, hogy a világ bármely tájáról, akár idegenek is megtekinthetik az általunk feltöltött videókat és kommentelhetnek is hozzájuk. Az adatvédelmi beállítások az ,,Én“, majd a jobb felső sarokban található három pontra kattintva, az ,,Adatvédelem” fül alatt érhetők el.
  • Ebben a menüpontban tudjuk priváttá tenni fiókunkat, amivel csak az általunk jóváhagyott felhasználók követhetnek minket, láthatják videóinkat és kedveléseinket, azonban fontos megjegyezni, hogy a funkcói bekapcsolása nem fogja érinteni a már meglévő követőinket és a profil leírása továbbra is elérhető lesz a TikTok összes felhasználója számára.
  • Szintén ebben a menüpontban kapcsolhatjuk ki azt is, hogy fiókunkat ajánlják más felhasználóknak. Továbbá a ,,Biztonság” rész alatt korlátozhatjuk, hogy kik tölthetik le, szólhatnak hozzá, készíthetnek montázst, duettezhetnek és reagálhatnak az általunk feltöltött videókra. Ugyanitt lehet megtekinteni az általunk letiltott felhasználói fiókokat is.
  • Amennyiben nem szeretnénk egyesével foglalkozni a hozzászólások szűrésével, bekapcsolhatjuk a ,,Hozzászólás-szűrőt“, ami megszűri és automatikusan elrejti a spam, vagy sértő hozzászólásokat, továbbá kulcsszavak szerinti szűrés megadására is lehetőségünk van.
  • Végezetül előfordulhat, hogy egyes általunk feltölttt videót még nem szeretnénk nyilvánosságra hozni, mert egy új filtert szeretnénk később kipróbálni rajta, vagy mert kizárólag csak a barátainkkal szeretnénk megosztani. A videó feltöltése során kattintsunk a ,,Ki nézheti meg ezt a videót” gombra és válasszuk az ,,Ismerősök“, vagy a ,,privát” opciót. Ugyanitt tudjuk engedélyezni a hozzászólásokat, illetve a duett készítést, reakciókat, kollázs készítést és az eszközre mentést is.

Források: kaspersky.com, support.tiktok.com