Adatvédelmi funkcióbővítés az iOS 14-ben

 

Az Apple telefonok legújabb OS verziója több változást is hozott, köztük adatvédelmi újdonságokat.

Eszközök keresése a lokális hálózaton

Mostantól az appoknak minden esetben engedélyt kell kérniük, amikor hozzá akarnak férni egy másik eszközhöz a helyi hálózaton. Ez egyébként sok esetben legitim okokból kifolyólag történik – például egy zenealkalmazás külső hangfalhoz szeretne kapcsolódni – azonban előfordul, hogy nincs jó indok arra, hogy egy alkalmazás hálózatfelderítést végezzen, például egy banki alkalmazás, vagy a Facebook esetében.

Ha nem találunk logikusnak egy engedélykérést, szimplán csak tiltsuk le. (Settings > Privacy)

Helyadatokhoz történő hozzáférés

Amikor egy alkalmazás földrajzi helyzetünk meghatározásához kér engedélyt, több lehetőség közül választhatunk: megadhatjuk a pontos helyzetünket, egy közelítő helyzetet, vagy teljesen tilthatjuk az engedélyt.

A körülbelüli helyzet megadása (egy nagyobb sugarú kör) elegendő lehet például egy időjárás alkalmazás számára. (Settings > Privacy > Location Services)

A fotókhoz történő hozzáférés korlátozása

Immáron pontosan meghatározhatjuk, hogy az alkalmazások mely fotókhoz férhetnek hozzá. Példaként az Aviary képszerkesztő app felkínálja az opciót (Select Photos), hogy manuálisan kiválasszuk, hogy mely képeket láthatja.

Természetesen a már jóváhagyott engedélyeket is felülvizsgálhatjuk. (Settings > Privacy > Photos)

Appok és webhelyek útján történő nyomkövetés

A reklámcégek az Apple telefonok IDFA (ID for Advertisers) nevű egyedi azonosítójával követik az iPhone felhasználók tevékenységet, hogy például célzott reklámokat jeleníthessenek meg az alkalmazásokban, vagy szimplán csak értékesítsék az adatokat ún. adatbrókereknek.

Az új iOS verzióban lehetőségünk van mindezt alkalmazásonként, vagy akár rendszerszinten korlátozni, ami akár nagy változást is hozhat a mobil hirdetések piacán. Amennyiben a nyomkövetés engedélyezett a Settings > Privacy > Tracking alatt, minden esetben egy felugró ablak jelenik meg, amikor egy alkalmazás adatot gyűjt rólunk weboldalakon vagy alkalmazásokon keresztül. Jó ha tudjuk, hogy amennyiben kikapcsoljuk ezt a lehetőséget, az alkalmazások továbbra is nyomon követhetnek bennünket – anélkül, hogy erre engedélyt kérnének – csupán nem tudják olyan könnyen értékesíteni az adatokat.

(Mivel az alkalmazásfejlesztők 2021-ig határidőt kaptak az új funkció követelményeinek történő megfeleléshez, egy kis ideig még el fog tartani, hogy ez a gyakorlatban is megvalósuljon.)

A vágólaphoz (clipboard) történő hozzáférés

Az új iOS verzióban a képernyő tetején minden esetben egy figyelmeztetés jelenik meg, amennyiben egy app úgy fér hozzá a vágólaphoz, hogy erre nincs egyértelmű indoka. (Az iOS 14 beta verziójában a TikTok és a Starbucks appokról is kiderült, hogy így járnak el.) Habár a vágólaphoz való hozzáférés felett kontrollt még nincs lehetőségünk gyakorolni, legalább tisztában leszünk vele ha megtörténik.

Kontaktlista hozzáférés megkerülése

Korábban, ha azt szerettük volna, hogy egy app képes legyen a kontakt adatok – például telefonszám, vagy e-mail cím – automatikus kitöltésére, teljes jogosultságot kellett adnunk a kontaktlistához. Most lehetőségünk van ezt megkerülni úgy, hogy ha beírjuk egy kontakt listánkban szereplő személy nevét, a billentyűzet panel felett megjelenik egy automatikus kitöltési lehetőség az adott személyhez rögzített adatokkal. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy egyes alkalmazások számára, – mint amilyenek az üzenetküldő appok – a megfelelő működés biztosításához valószínűleg továbbra is szükséges lesz a hozzáférés engedélyezése.

Amennyiben az új funkciót nem vennénk igénybe, kikapcsolhatjuk a  Settings > Contacts > Siri & Search alatt a Learn from this App menüpontban.

A kontaktlistához történő hozzáférési jogot a Settings > Privacy > Contacts alatt kezelhetjük.

További beállítási lehetőségek

App Store adatvédelmi riportok:

  • Az App Store kilistázza az egyes alkalmazások adatgyűjtő tevékenységét, beleértve, hogy milyen személyünkhöz köthető adatokat gyűjt. (A funkció még nem éles, a forráscikk információi szerint azonban még idén elindulhat.)
  • A képernyő jobb felső sarkában narancs és zöld színű jelzést láthatunk, ha egy app használja a telefon mikrofonját vagy kameráját.
  • Ha wi-Fi hálózathoz kapcsolódunk, a Settings > Wi-Fi menüpont alatt megtaláljuk az új Private Address nevű funkciót, amely segítségével minden egyes Wi-Fi hálózathoz különböző MAC címet adhatunk meg eszközünk számára, ami megnehezítheti tevékenységünk nyomainak követését.
  • Immáron megváltoztathatjuk az alapértelmezett böngészőt.
  • Az Apple beépített jelszókezelője jelzi, ha a tárolt jelszavak kapcsolatba hozhatóak egy-egy adatszivárgási incidenssel. A funkció a Settings > Passwords > Security Recommendationsalatt érhető el.

Forrás: nytimes.com