Android alkalmazást csak megbízható forrásból – de miért is?

 

Gyakran javasolják, hogy kizárólag megbízható forrásból telepítsünk alkalmazásokat eszközeinkre, ami Androidos készülékek esetén a Google hivatalos alkalmazásboltját, a Play Store-t jelenti. A Google Play Store szigorú biztonsági szabályokkal felügyeli az alkalmazásokat, és ha mégis beszivárog egy-egy rosszindulatú program, mind a rendszer, mind pedig a biztonsági kutatók hamar felfedezik és eltávolítják a káros appokat.

Bár az Android felhasználóknak lehetőségük van más forrásokból is, ún. harmadik féltől származó alkalmazások letöltésére, nem biztos, hogy megéri a kockázatot, hiszen így fennáll az esélye, hogy az app telepítőjével – vagy ehelyett – egyéb káros programok is települnek az eszközre. Hogy mindezt elkerülhessük, módunkban áll kikapcsolni az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítését az alábbiak szerint.

Android 8 és ennál újabb verzió esetében:

  • Lépjünk a Beállítások » Biztonság » További beállítások » Külső forrásokból származó alkalmazások telepítése menüpontba!
  • Tekintsük át a listát, és keressük meg azokat az alkalmazásokat, ahol engedélyezve van az alkalmazások telepítése opció!
  • Kattintsunk rá az alkalmazásra, és tiltsuk le az engedélyt!

 

Android 7 és ennél régebbi verziókon:

  • Nyissuk meg a Beállítások menüpontot!
  • Kattintsunk a Biztonság-ra!
  • Keressük meg az Ismeretlen forrásokat, és tiltsuk le az opciót!

 (Megjegyzés: Az Android különböző verzióin az egyes beállítások eltérő menüpontokban is lehetnek.)

Mi a teendő, ha a hivatalos alkalmazásboltban nincs fent az az alkalmazás, amire szükségünk van?

  • Keressünk alternatív megoldásokat, amik elérhetőek a Play Store-ban! Még az is előfordulhat, hogy olyan appot találunk, ami jobban megfelel az igényeinknek.

(kaspersky.com)