Common Sense ─ egy hasznos gyermekvédelmi oldal szülőknek

 

A 2003 óta létező nonprofit szervezet, a Common Sense az egyik vezető tanácsadó családok és iskolák számára azon szórakoztatóipari és technológiai termékek (mobilalkalmazások, könyvek, filmeket, zenék, televíziós műsorok, weboldalak) értékeléséhez, amelyek a gyermekek érdeklődésének középpontjában állnak.

A commonsensemedia.org weboldal célja: megbízható információt biztosítani egy-egy szórakoztatóipari termékről, ami a szülőknek segítségül szolgálhat annak eldöntésében, hogy a gyermek számára engedélyezzék-e az adott tartalom megtekintését. Az értékelési pontszám (0-5) meghatározása független szakemberek által történik, az életkori megfelelőség megállapításához kurrens kutatásokat is figyelembe véve.

Egy kategória kiválasztása után (példánkban ez az Apps&Games)

többféle szűrési lehetőségünk van, többek között életkor, platform, témakör alapján:

Egy konkrét termék értékelése alatt több információt érhetünk el például arról, hogy az adott játékban található-e felnőtt tartalom, mennyire pozitív a játék üzenete, vagy, hogy mennyire könnyen játszható, emellett egy rövid szöveges ismertető alapján képet kaphatunk a játék profiljáról.

Az NBSZ NKI azt javasolja, hogy a gyermekeknek szánt szórakoztatóipari termékek megvásárlása előtt minden esetben több forrásból informálódjunk a termék, szolgáltatások vonatkozásában. Mindehhez a fent ismertetett weboldal egy jó kiindulási pont lehet.