Elveszett/ellopott okostelefon – Nem árt előre felkészülni, hogy mi a teendő!

 

Okostelefonunk sokunk számára az egyik legfontosabb eszközünk, amelynek elvesztése nagy érvágást jelenthet. Sajnos eszközeinket könnyen elveszíthetjük, vagy ellophatják tőlünk. Szerencsére a legtöbb gyártó biztosít lehetőséget arra, hogy készülékünk helyzetét távolról meghatározzuk, illetve hogy akár töröljük is adatainkat. Azonban fontos tudnunk, hogy mindez sok esetben egyes funkciók előzetes aktiválását igényli, ezért a legjobb gyakorlat az, ha tudatosan készülünk egy ilyen szituációra.

  • Apple eszközök esetében például először aktiválnunk kell a Lokátor alkalmazás iPhone keresése funkcióját, amelyről a gyártó oldalán itt található bővebb információ.
    Ezután a https://www.icloud.com/find oldalon történő bejelentkezéssel vagy egy ugyanezen Apple ID-val bejelentkezett ─ vagy családi megosztás alkalmazása esetén egy megosztott készülékről ─  másik Apple eszköz segítségével is felderíthetjük a készülék helyzetét, és távolról zárolhatjuk is.
  • Androidos rendszerek tekintetében használhatjuk a  android.com/find oldalt ─ erről bővebb információ itt található ─, Samsung készülékek esetén pedig a Samsung Find My Mobile alkalmazást.

Mit tegyünk, ha az eszközt ellopták tőlünk?

  • Értesítsük a mobilszolgáltatót, és tiltsuk le a készüléket, hogy ne lehessen róla hívást indítani!
  • Amennyiben hitelkártya adatokat is mentettünk a készüléken, jobb ha a bankunkat is értesítjük, és óvintézkedéseket teszünk!
  • Ha a funckiót korábban már aktiváltuk, zároljuk a készüléket távolról ─ illetve törölhetjük is annak tartalmát, hogy ne lehessen hozzáférni adatainkhoz! (Többek között ezért is fontos, hogy rendelkezzünk biztonsági mentéssel.)
  • Tegyünk rendőrségi feljelentést! Ennek során szükség lesz a készülék tulajdonlásának igazolására és a készülék egyedi IMEI azonosítójára, ami a garanciális papíron szerepel. A telefon IMEI azonosítója alapján bemérhető a készülék legutóbbi helyzete, ami alapján a rendőrség fel tudja deríteni a készüléket. Sajnos azonban a realitás az, hogy az IMEI azonoító is hamisítható, azonban, ha a tolvaj nem elég tapasztalt, még érhetünk el sikereket ezúton.
  • Cseréljünk jelszót azoknál a szolgáltatásoknál, amelyeknél a jelszót elmentettük a készüléken!

Mit tegyünk, ha okostelefont találtunk?

  • Fontos tudnunk, hogy nem tarthatjuk meg az eszközt. 8 napon belül adjuk le a területileg illetékes polgármesteri hivatal talált tárgyak osztályán. Ha nem így teszünk, és nyomozás során a készülék IMEI azonoítója alapján a rendőrség nálunk találja a készüléket, felelősségre vonhatnak bennünket.