Helymeghatározás – használjuk, de csak okosan!

Napjainkban már nem ismeretlen, hogy a különböző alkalmazások és eszközök helymeghatározással segítik mindennapjainkat. Az útvonaltervezéstől, a közeli szolgáltatások megismerésén át az elveszett tárgyaink megtalálásáig megannyi funkció könnyíti meg az életünket. Ezek a technológiák a nyári vakáció során kifejezetten nagy segítséget tudnak jelenteni, segítségükkel könnyebben kiismerhetjük magunkat ismeretlen terepen is.

A tartózkodási adataink azonban kifejezetten értékesek a bűnözők számára is. Gyakorta olvasni és hallani olyan véleményeket, miszerint teljes mértékben meg kell szüntetnünk a követhetőség lehetőségét. Mi úgy véljük nem érdemes elveszíteni ezeket a hasznos funkciókat, használjuk bátran a helymeghatározást – de mindezt csak okosan tegyük!

E heti tippünkben a helyzetmeghatározással kapcsolatban szeretnénk néhány tanácsot adni a nyaralás és a hétköznapok idejére!

Fontos, hogy csak olyan alkalmazások számára adjuk meg a lokáció hozzáférést, amelyekben teljes mértékben megbízunk. Érdemes átgondolni, hogy az adott program a helyzetmeghatározással képes-e számunkra hasznos funkciókat biztosítani. Például játékok számára nem ajánlott megadni a hozzáférést, azonban térkép vagy időjárás alkalmazásoknak már hasznosnak bizonyulhat.

Mind Apple („Find My”), mind Android rendszerek („Find my Device”) esetében elérhető olyan funkció, amivel be tudjuk azonosítani elveszett eszközeink hollétét. Működésük alapja, hogy mindegyik Apple vagy Android alapú készülék frissíti a közelében található hasonló eszköz legutolsó ismert helyzetét akár kikapcsolt állapotban is. Ez első hangzásra gyanúsnak tűnhet, azonban az eszközök közötti kommunikáció titkosított, amely által egyik fél se ismeri a másik kilétét, így nem kell aggódnunk a nyomonkövethetőség miatt.

Nem digitális eszközeink, mint például táskák, pénztárcák nyomonkövetésére elérhetőek ún. lokátor tokenek is. Ezek a gombelemmel működő „kütyük” Bluetooth kapcsolaton keresztül frissítik helyzetüket, így akár méterre pontosan megtalálhatjuk őket a térképen. Sokszor még egy dallamot is képesek lejátszani így eldugottabb helyeken is könnyebben nyomukra bukkanhatunk. Ez kifejeztetetten hasznosnak bizonyulhat, ha utazás során elhagyjuk a csomagunkat.

Ezek a kifejezetten hasznos eszközök azonban a bűnözőket is megihletik. Gyakorta olvasni olyan esetekről, amikor is elrejtenek lokátor tokeneket táskákban vagy autók vázában, így távolról megismerhetik az áldozat pontos helyzetét.

A nyomonkövetés elleni védekezésben az eszközgyártók is felvették a harcot, most már ha eszközünk huzamosabb ideig a közelünkben érzékel egy ismeretlen tokent, automatikusan figyelmeztető üzenetet dob fel a készülékünkön. Fontos, hogy ha ilyen értesítést kapunk, nézzük át csomagjainkat és a megtalált tokent adjuk át a rendvédelmi szervezeteknek, semmiféleképpen ne tartsuk meg!