Hogyan csökkentsük digitális lábnyomunkat? (Első rész: kompromittáló információk törlése)

 

Ki ne hallotta volna már a mondást, miszerint “ami egyszer felkerül a netre az ott is marad”. Mindazonáltal, bizonyos mértékben van lehetőségünk digitális lábnyomunk csökkentésére. Lássuk milyen lehetőségeink vannak.

Először is, amennyiben úgy találjuk, hogy személyünkhöz kötődő hátrányos információ érhető el rólunk a világhálón, vegyük fel a kapcsolatot az információt megosztó weboldal tulajdonosával. (A weboldal tulajdonosára vonatkozó információ általában az oldal impresszum menüpontjában található.)

A magyar (.hu) domain nevek tulajdonosai lekérdezhetők a Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) által működtetett honlapon, a domain.hu-n. Emellett az adott honlapot elérhetővé tévő webtárhely tulajdonosával is felvehetjük a kapcsolatot. Ehhez a weboldal IP címét kérdezzük le egy online WHOIS szolgáltatással.

Amennyiben nem sikerül elérnünk, hogy a közzétételi helyen megtörténjen a törlés, megkereshetjük a Google-t, hogy a keresési találatok közül távolítsa el az adott  tartalmat. Tekintve a cég abszolút vezető voltát a keresőmotorok piacán, a tartalom “láthatóságának” csökkentése nem elhanyagolható lépés.

A gyakori eltávolítási kérelmekről itt találhat bővebb információt:

Az eltávolítási kérelem itt nyújtható be.