Hogyan töröljük adatainkat biztonságosan Androidon?

 

Mielőtt megszabadulnánk egy androidos készülékünktől ─ különösen, ha a használt készüléket eladjuk ─ helyesen tesszük, ha szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy az eszközön tárolt személyes adataink nem válhatnak hozzáférhetővé mások számára.

Sajnos a gyári beállításokra történő visszaállítás (factory reset) önmagában nem nyújt teljes védelmet, ez ugyanis csupán logikai törlést végez, különböző recovery toolok, digital forensic eszközök segítségével az eszközön tárolt adatok sok esetben ettől még visszaállíthatóak. Mindazonáltal, ha a készülék előzőleg titkosítva volt, a dekriptáló kulcs hiányában a visszafejtés valószínűleg nem lehetséges.

Ellenőrizze, hogy a készüléke titkosítva van-e. Android 6 (Marshmallow) vagy ennél újabb készülékeken elméletileg a tikosítás alapértelmezettként aktiválva van, azonban erről győződjön meg a készülék felhasználói kézikönyve alapján.  

 

  • A gyári beállítások visszaállítása előtt célszerű biztonsági mentést készítenie adatairól.
  • Miután elvégezte a visszaállítást, beiktathat egy extra lépést is: állítsa be ismét a készüléket ─ anélkül, hogy bejelentkezne a Google fiókjába ─ majd kezdjen el rögzíteni egy videót, ameddig a tárhely kapacitása engedi. Ezt követően ismételje meg a visszaállítást. (Megjegyzendő, hogy léteznek olyan alkalmazások is, amelyekkel a fájlok felülírása elvégezhető.)