Hogyan tudhatjuk biztonságban otthoni eszközeinket a nyaralás során?

Otthoni hálózatbiztonság nyáron is

A jó idő berobbanásával sokan már tervezgetik a nyári vakáció programjait. Ahhoz, hogy a szabadságunk a lehető legkellemesebben teljen, megfelelően előkészülünk az útra. Például összepakoljuk a ruháinkat, feltöltjük az eszközeinket, megtervezzük a látnivalókat. Az indulás előtt azonban a legfontosabb, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy otthonunkat megfelelő körülmények között hagyjuk magunk mögött. Ahogyan a riasztót is élesítjük és az ajtót is bezárjuk,  digitális értékeinket is tartsuk biztonságban az otthoni hálózatunk védelmével!

Habár a sűrű mindennapok során gyakran meg is feledkezünk a létezéséről, de az otthoni hálózatunk jelenti a személyes kiberterünket, ahol a számunkra fontos eszközök (mobiltelefon, laptop, okos eszközök) helyet foglalnak. A routerünk és a rajta elhelyezett tűzfal, mint egy várfal, úgy védi az ottlakókat. De mi történik, ha nem vagyunk otthon, hogyan tudjuk figyelni a „digitális betörőket”?

Mint minden informatikai eszköz, a hálózatunk eszközei is rendelkezhetnek  sérülékenységekkel, amelyek megadhatják az esélyt egy  támadóknak, hogy hozzáférést nyerjen az otthoni eszközökhöz. A következő hetek tippsorozatában tanácsokat adunk arra vonatkozóan, hogy miként tudhatjuk biztonságban otthoni hálózatunkat a nyaralás során is.

Ha nem használjuk, kapcsoljuk ki!

Mindenekelőtt érdemes átgondolni, hogy szükséges-e, hogy távollétünkben is működjön a hálózat és a Wi-Fi be legyen-e kapcsolva. Ha nincs olyan eszközünk, amely állandó hálózati kapcsolatot igényel (okosotthon alkalmazás, riasztó stb.) javaslatunk az, hogy utazás előtt egyszerűen kapcsoljuk le a routert vagy a modemet. Ha a hálózat nem aktív, nincs támadási felület sem, így a lehetőséget is elvesszük, hogy „hívatlan vendégek” bármiféle művelet hajthassanak végre eszközeinken, hálózatunkon.