Idén is eljött az akciókkal és persze veszélyekkel teli Black Friday

Bár számos áruház és webshop hirdet egész héten vagy akár egész hónapon át tartó rendkívüli kedvezményeket, a hivatalos Black Friday 2022. november 25-re esik.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, az NBSZ NKI idén is szeretné felhívni a figyelmet a közelgő karácsonyi vásárlási szezon kockázataira és a vásárlókra leselkedő veszélyekre, amelyek könnyen elkerülhetők az alábbi, technikai tudást nem igénylő, biztonságtudatos szokások elsajátításával.

01
Nem érdemes kapkodni!

Mindig szánjunk időt a webáruházak ellenőrzésére és a vásárlói vélemények megismerésére! Sok esetben már ezek alapján kideríthető a termékek minősége és egy bolt megbízhatósága.

02
Ismert boltok előnyben!

Érdemes előre összegyűjteni azokat a webáruházakat, amelyekről korábban már rendeltünk és megbizonyosodtunk a megbízhatóságukról.

03
Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen!

Ne feledjük, ha egy ajánlat túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az nagy valószínűséggel nem is az. Érdemes a megvásárolni kívánt termékek esetén egy gyors piackutatást végezni, hogy felmérjük, körülbelül mennyiért kaphatóak máshol. Ha egy ajánlat jelentősen eltér az átlagártól (pl. 80-90%-os kedvezmény), az bizony gyanúra ad okot.

04
Utánvétes fizetés előnyben!

Bár sok webáruháznál számolnak fel rá plusz költséget, mivel kevesebb anyagi kockázattal jár, így is érdemes ezt a fizetési módot választani, különösen, ha a tanácsok ellenére, mégis egy számunkra ismeretlen webáruházból rendelünk.

05
Ne a hirdetésre kattintva vásároljunk!

Mindig – miután saját kezűleg felkerestük - a hivatalos webáruházon keresztül, és soha ne a hirdetésre kattintva adjuk le rendelésünket!

06
Ha mégis csalás áldozatává váltunk…

Ha egy hamis weboldalon adtunk le rendelést, és előre ki is fizettük azt, haladéktalanul tájékoztassuk a pénzintézetünket, tegyünk feljelentést a rendőrségen és jelentsük az incidenst a Nemzeti CSIRT-nek!

previous arrow
next arrow

 

Bár sokaknál biztosan nem az első helyen szerepel, érdemes ilyenkor szétnézni a védelmi megoldások között is, hátha kedvezményes áron hozzájuthatunk például VPN előfizetéshez, hardverkulcshoz stb.

A Black Friday veszélyeivel részletesebben foglalkozunk egy korábbi „BIack Friday! Ne kattints ide!„ című podcast adásunkban, ezen felül további érdekesség és hasznos tanácsok olvashatók a nemrég publikált “Tudnivalók a biztonságos online vásárláshoz – I. rész” című kiberbiztonsági elemzésünkben is.