Így csökkenthetők az okos gyerekjátékok kockázatai

 

Évről évre egyre nagyobb teret hódítanak a fiatalkorú gyermekeknek szánt digitális játékok, és mint minden más internethez csatlakoztatható eszköz esetén, ezeknél is érdemes figyelmet fordítani a biztonsági és adatvédelmi kockázatokra.

Egyes digitális játékok – a hatékonyabb működés érdekében – már rendelkeznek kamerával, mikrofonnal, GPS funkcióval stb., amelyek önmagukban nem veszélyesek, viszont a megfelelő biztonsági beállítások nélkül, a gyermek személyazonosítására alkalmas adatok kerülhetnek illetéktelenek, vagy akár bűnözők birtokába. A következő javaslatok betartásával mérsékelhető ennek kockázata.

  1. Amennyiben erre még nem került sor, módosítsuk az otthoni Wi-Fi szolgáltatás alapértelmezett jelszavát egy erős, egyedi jelszóra és kapcsoljuk ki azokat az eszközfunkciókat, amelyeket nem használunk. A támadóknak sokkal nehezebb távoli hozzáférést szerezniük okoseszközeinkhez, ha azok nem érhetők el folyamatosan Bluetooth, vagy Wi-Fi kapcsolaton keresztül.
  2. Mielőtt okoseszközt vásárolunk gyermekünknek, mindenképpen érdemes utánajárni az adott terméknek, például ismerjük meg más felhasználók személyes tapasztalatait és véleményét. Javasolt ellenőrizni, hogy a megvásárolni kívánt termék szerepel-e a Fogyasztóvédelmi portál által vezetett veszélyes termékek listáján.
  3. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a termékek funkcionalitásukból adódóan milyen adatokat rögzítenek, például készítenek-e hangfelvételeket, vagy végeznek-e arcfelismerést.
  4. Minden esetben olvassuk el az adatvédelmi irányelveket! Az ebben foglaltak megismerésével nem csak arról kapunk képet, hogy milyen adatokat gyűjtenek, hanem azt is megtudhatjuk, hogy azok kinek, milyen célból kerülnek továbbításra. Annak is érdemes utánajárni, hogy az adatgyűjtés során keletkezett adatok titkosítva kerülnek-e tárolásra, vagy továbbításra.
  5. Ellenőrizzük, hogy a játék által gyűjtött adatok mentése belső, vagy külső tárhelyen történik. Az eszközön tárolt adatok esetén, például nem kell aggódni a külső szerverek biztonsága miatt. Mindkét esetben fontos, hogy az adatok titkosítva kerüljenek mentésre.
  6. Lehetőség szerint olyan terméket válasszunk, ami minél hosszabb gyártói támogatással rendelkezik és állítsuk be az automatikus frissítést.
  7. Egyes okosjátékok használatához létre kell hozni egy felhasználói fiókot a gyermek számára. Ilyen esetekben ügyeljünk arra, hogy a fiókhoz társított jelszó kellő mértékben összetett és hosszú legyen. A regisztráció során mérlegeljük, hogy valóban szükséges-e a gyermek valódi adatait, beleértve a teljes nevét, születési dátumát stb. megadni, amennyiben nem, javasolt inkább alias, vagy becenév használata.
  8. Figyeljük gyermekünk interakcióját az eszközzel és beszélgessünk vele a digitális játékok veszélyeiről és az eszközök biztonságos használatáról.