Így szokhatsz le a telefonodról

 

A mai társadalom erősen támogatja a mobiltelefon-használatot, például munkahelyi környezetben, vagy a fiatalok körében, ahol nem csupán elfogadott, de sok közösségben el is várt az okostelefonok használata, épp emiatt könnyen és észrevétlenül okozhatnak függőséget. A következő javaslatok segíthetnek, hogy nagyobb kontrollt gyakoroljunk a telefonhasználati szokásaink felett.

 

  • Korlátozzuk az értesítéseket!

Számos alkalmazás jelenít meg értesítéseket, amelyekkel igyekeznek minket a képernyő elé csábítani és az alkalmazás használatára rávenni.

Sok játék app például külön értesítőt küld a napi jutalom begyűjthetőségéről, annak reményében, hogy a felhasználó majd az értesítés hatására elindítja a játékot. Hasonlóak azok a közösségi alkalmazásoktól származó értesítések is, amelyeket nem emberi interakció vált ki.

Az ilyen értesítések elkerülése érdekében javasolt felülvizsgálni, hogy az alkalmazások, mikor és miről jeleníthetnek meg információkat, illetve azt is érdemes lehet megfontolni, hogy kikapcsoljuk az alkalmazásikon-jelzéseket (jelvények), hiszen ezek is arra késztetnek minket, hogy megnyissuk az alkalmazást.  Törekedjünk arra, hogy csak olyan értesítések jelenjenek meg készülékünkön, amelyek valódi tevékenységhez kötődnek, mint az üzenetküldés vagy, hogy megjelöltek minket egy posztban.

 

  • Tartsuk kordában a képernyőidőt!

Androidon és iOS készülékek esetén is elérhető már az a gyárilag beépített funkció, amellyel ellenőrizhetjük, hogy mennyi időt töltünk a képernyő előtt, milyen gyakran ébresztjük fel a telefonunkat, és melyik alkalmazással töltjük a legtöbb időnket. Amennyiben úgy érezzük, hogy a telefonunk használatával töltött idő túl sok és meghaladja a számunkra elfogadható mértéket, állítsunk be időkorlátokat. Ha készülékünk mégsem rendelkezik ilyen funkcióval – kizárólag megbízható forrásból – keressünk egy erre alkalmas applikációt.

 

  • Ha programunk van, némítsuk le a telefont!

Biztos mindenkinek akad olyan ismerőse, aki a baráti összejöveteleken, találkozókon, illetve egyéb programokon – például a moziban – szinte végig, vagy az idő nagy részében a mobilját nézegeti. Az ilyen viselkedés nem csak tiszteletlenség a partnerünkkel (és az alkotókkal) szemben, de hosszú távon hozzájárul az emberi kapcsolatok elhidegüléséhez is, mivel az ilyen találkozók kevésbé személyesek, bensőségesek és meghittek.

 

  • Egyes helyiségekből tiltsuk ki a telefont!

Sokan használják telefonjuk ébresztőóra funkcióját a reggeli ébredésekhez, azonban ez csak ráerősít a köztünk és a telefonunk közötti függőségi viszonyra. Ráadásul – mivel a telefon ott van egy karnyújtásnyira mellettünk – lefekvés előtt és felkelés után is azonnal nekiállunk nyomkodni azt, miközben az ágyban töltött időnek a pihenésről és a kikapcsolódásról kéne szólni. Ennek érdekében javasolt a hálószoba falain kívül hagyni telefonunkat, hogy megfelelő időt tudjunk szánni a pihenésre. Ez különösen fontos a még fejlődésben lévő gyermekeknél.

 

  • Rendezzük át a telefonunkat!

Praktikus elrendezésnek tűnik, ha a közösségi alkalmazások és csevegő appok ikonjai a főképernyőn foglalnak helyet, hiszen így azok lapozgatás nélkül, azonnal megnyithatók a készülék feloldása után. Azonban eszközünk ilyen jellegű berendezése is arra buzdít minket, hogy minél többször nyissuk meg ezeket az alkalmazásokat – különösen, ha az alkalmazásikon-jelzések is aktívak –, hiszen ott vannak szem előtt.

 

  • Végső esetben töröljük az alkalmazásokat!

Amennyiben a fent említett módszerek közül egyik sem válik be úgy igazán, drasztikus lépésként törölhetjük az alkalmazásokat az eszközről. Főleg azokra a közösségi appokra kell itt elsősorban gondolni, amelyek rendelkeznek webes felülettel, hiszen böngészőn keresztül továbbra is elérhető lesz fiókunk. Mivel ez  lényegesen kényelmetlenebb megoldás mint az alkalmazás használata, ezért kevesebbszer szánjuk rá magunk, hogy telefonról jelentkezzünk be fiókunkba, továbbá ezzel a megoldással nincs állandóan szem előtt az alkalmazás ikonja és nem jönnek öt percenként az értesítések sem.