Így tehetjük biztonságosabbá Instagram fiókunkat (2. rész)

 

Korábbi bejegyzésünk folytatásaként, további megoldásokat mutatunk be annak érdekében, hogy biztonságosabban használhassuk Instagram fiókunkat.

Jelentsük a sértő tartalmakat és fiókokat!

Amennyiben valaki sérti a platform szolgáltatási feltételeit, kétféleképpen is jelenthetjük azt a szolgáltatónak, és ilyenkor az Instagram automatikusan letiltja a felhasználót, vagy az adott bejegyzést. Az adott fiók, vagy bejegyzés megnyitása után kattintsunk a „Menü” (hamburger ikon ≡ ) „Jelentem…” lehetőségre és válasszuk ki a megfelelő opciót.

Korlátozzuk a bejegyzések megjelenítését!

Elrejthetjük egy felhasználó bejegyzéseit és megjegyzéseit anélkül, hogy jelentenénk a fiókot, vagy felhagynánk a felhasználó követésével, így az adott illető nem fog értesülni arról, hogy figyelmen kívül hagyjuk a bejegyzéseit. Ehhez lépjünk a „Beállítások” → „Adatvédelem” → „Korlátozott hozzáférésű fiókok” menübe, és adjunk hozzá fiókokat manuálisan, vagy látogassuk meg a korlátozni kívánt felhasználói profilt, majd kattintsunk a „Menü” (hamburger ikon ≡ ) „Korlátozás” opcióra.

Némítsuk le a nem kívánt felhasználókat!

Amennyiben az előző két megoldást túlzónak tartjuk, le is némíthatjuk a felhasználókat, így az általuk közzétett tartalmak nem jelennek majd meg a hírcsatornánkban. Ehhez kattintsunk a felhasználónév melletti 3 pontos ikonra és a „Némítás” opcióra, majd a felugró ablakból válasszuk ki, hogy a felhasználó bejegyzései, vagy a bejegyzései és történetei is némításra kerüljenek. Az általunk lenémított fiókok a „Beállítások” → „Adatvédelem” → „Némított fiókok” menüpontban kezelhetők.

Ha mindez nem segít, tiltsuk le!

Nyissuk meg a profilunkat, és kattintsunk a „Követő” menüre, majd keressük ki a listából azokat a felhasználókat, akiket nem szeretnénk tovább követőinknek. Ezután kattintsunk a nevük mellett található három pontos ikonra, és válasszuk az „Eltávolítás” lehetőséget. Ezt a lépést érdemes azelőtt elvégezni, mielőtt priváttá tesszük profilunkat.

Ellenőrizzük egy felhasználói fiók valódiságát!

Ha ellenőrizni szeretnénk, hogy egy felhasználói fiók valódi-e, nyissuk meg a felhasználó profilját, kattintsunk a három pontos ikonra, és válasszuk az „Erről a fiókról” opciót. Itt láthatjuk például azt, hogy az adott fiók mikor, melyik országból csatlakozott az Instagramra. Amennyiben gyanúsnak ítéljük a fiókot, tiltsuk vagy jelentsük azt a platformnak.

Szűrjük és korlátozzuk a hozzászólásokat!

Korlátozhatjuk, hogy egy általunk megosztott fényképhez és videóhoz ki írhasson megjegyzést, de ki is kapcsolhatjuk a hozzászólások engedélyezését. Posztunk mellett, kattintsunk a három pontos ikonra, majd válasszuk a „Hozzászólás lehetőségének kikapcsolása” opciót. A „Beállítások” → „Adatvédelem” → „Hozzászólások” menüben lehetőségünk van külön felhasználók esetében letiltani a hozzászólások engedélyezését, és szűrőket is beállíthatunk a sértő hozzászólások elrejtése érdekében. Amennyiben fiókunk nyilvános, úgy szintén ebben a menüpontban állíthatjuk be, hogy kik szólhassanak hozzá a megosztott tartalmainkhoz.

 

Fotó-megjelölések korlátozása

A „Beállítások” → „Adatvédelem” → „Címkék” menüben beállíthatjuk, hogy kik jelölhetnek meg minket a fényképeken és azt is engedélyezhetjük, hogy a jóváhagyásunk nélkül ne jelölhessenek meg minket a fényképeken.

 

Tiltsuk a harmadik féltől származó alkalmazások hozzáférését!

A jobb felhasználói élmény érdekében, sok alkalmazás csatlakozik az Instagram fiókunkhoz, azonban ez korántsem kockázatmentes. Az Instagram lehetőséget biztosít a fiókunkhoz hozzáférési engedéllyel rendelkező harmadik féltől származó alkalmazások felülvizsgálatára és kezelésére a „Beállítások” → „Biztonság” → „Alkalmazások és webhelyek” menüpontban.