IoT eszközök biztonsága – Még vásárlás előtt

A technológia számos kényelmi funkciót biztosíthat, azt azonban fontos tudni, hogy az internethez kapcsolódó okoseszközök (IoT) komoly biztonsági kockázatot jelenthetnek.

Akkor járunk el helyesen, ha egy-egy ilyen eszköz megvásárlásakor figyelembe vesszük, hogy ezzel egyúttal támadási felületet is nyújtunk illetéktelenek számára, hogy hozzáférjenek személyes adatainkhoz ─ mint a tartózkodási helyünk, egészségügyi állapotunk ─ vagy például IP kamerákon keresztül személyes életterünkhöz.

Ennek megfelelően még a vásárlás előtt:

-Gondoljuk át, hogy milyen funkciókra van igazán szükségünk. Biztosan elengedhetetlen, hogy az adott berendezés a világhálón keresztül tudjon kommunikálni? Létezik helyettesítő termék?

-Legyünk tisztában azzal is, hogy az adott eszköz által begyűjtött információk (pl. kép, hang) milyen módon kerülnek tárolásra és feldolgozásra, az adott cég milyen adatkezelési irányelvek alapján jár el.

-Óvakodjunk a számunkra ismeretlen cégektől, inkább válasszuk a jó reputációval bíró gyártók termékeit, azonban ne bízzunk meg vakon egyetlen gyártóban sem.

-Derítsük ki, hogy a gyártó biztosít-e ─ és ha igen, meddig ─ biztonsági frissítéseket az adott termékhez. Ha egy eszköz már nem támogatott, keressünk tovább. Informálódjunk, hogy van-e olyan ismert biztonsági rés, ami érinti az adott terméket, és hogy az már javításra került-e.

-Amennyiben a kiszemelt eszközhöz tartozik online fiók, a beüzemelést követően haladéktalanul cseréljük le az alapértelmezett jelszót.