IT biztonsági tippek digitális „lábnyomunk” csökkentéséhez

Online jelenlétünkkel számos személyes információt hagyunk magunk után, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy azokkal illetéktelenek visszaéljenek. Az alábbiakban szereplő néhány jó tanács segítségül szolgálhat digitális „lábnyomunk” csökkentéséhez.

 • Vegyük számba az elmúlt évek során használt e-mail fiókjainkat, és töröljük azokat, amelyeket már nem használunk. Mielőtt ezt megtennénk, beérkező leveleink között utánakereshetünk azon online szolgáltatásoknak, amelyekre korábban regisztráltunk, például a ,,Regisztráció”, „Sing up”, az „Üdvözöljük”, vagy a „Welcome” kulcsszavakra történő szűréssel. Hasonlóan a nem használt e-mail fiókokhoz, töröljük felhasználói profilunkat azon szolgáltatások esetén, amelyekre már nincs szükségünk.
  Egyes weboldalak esetén a felhasználóknak nem áll módjukban direkt módon törölni a felhasználói fiókjukat, ilyenkor a weboldalon megjelölt support, vagy ügyfélszolgálati e-mailen kell ezt kérni.
 • Érdemes lehet adatainkat, illetve üzeneteinket külön törölni, mielőtt a teljes profil törlésére kattintanánk, ugyanis előfordul, hogy bizonyos ideig csupán archiválásra kerül a fiók, így az ahhoz tartozó adatok továbbra is elérhetőek maradhatnak mások számára.
 • Javasolt ellenőrizni, hogy online fiókjainkhoz tartozó bejelentkezési adataink kompromittálódtak-e az évek során. Erre több megoldás is létezik, használhatjuk például  a  Have I Been Pwned szolgáltatást.
  Amennyiben az ellenőrzés során kiderül, hogy egy általunk igénybe vett szolgáltatónál adatszivárgás történt, azonnal cseréljük le a jelszavunkat.
 • Javasolt megfontolni a közösségi oldalakon való jelenlétet is. (Kapcsolattartásra például elég lehet csupán egy fiók is.) Amennyiben valóban szükségünk van a felhasználói fiókra, korlátozzuk az általunk megadott adatokhoz történő hozzáféréseket, és mindig gondoljuk át kétszer, milyen információkat osztunk meg magunkról és szokásainkról (Think before you post).
  A felhasználói profil megszüntetését követően a Google keresője továbbra is listázhatja profilunkat a keresési találatok között. A Google Console-on keresztül kérhetjük adataink törlését.
 • Korlátozzuk a nyomkövető sütik (tracking cookie) elfogadását a böngésző programok adatvédelmi beállításai alatt, emellett alkalmazhatunk nyomkövetést blokkoló böngésző kiegészítőket.
 • Megtartott felhasználói fiókjaink jelszavait időközönként változtassuk meg, ugyanis a számítógépes bűnözők napi szinten férnek hozzá újabb és újabb adatbázisokhoz.
  Ennél a pontnál fontos megemlíteni, hogy minden felhasználói fiókunkhoz használjunk egyedi,  minél hosszabb jelszavakat.
 • Internetes kereséseinkhez fontoljuk meg VPN szolgáltatás igénybevételét. A megfelelő szolgáltató kiválasztásához az NBSZ NKI weboldalán itt találhat tanácsokat.
  Mindazonáltal egyes esetekben ─ pl. a banki tranzakcióink intézéséhez ─ nem javasolt VPN használata.
 • Válasszunk olyan internetes keresőt, amely fontosnak tartja a felhasználók személyes adatainak védelmét, mint például a DuckDuckGo.