barbie

KiberKedd: a Barbie-mániát is kihasználják a kibercsalók

A lengyel Digitalizációs Minisztérium figyelmeztetést adott ki két weboldal – a barbieselfie[.]ai és bairbie[.]me – miatt, amelyeken elsőre ránézésre ingyenesen tudunk magunkról Barbie selfie-t csinálni. A probléma „csupán” az, hogy mindkettőnél a személyes adatainkkal fizetünk, amiket a kiberbűnözők aztán könnyen felhasználhatnak ellenünk.
Bárki könnyedén Barbie-vá válhat. Forrás: bairbie.me

Az utóbbi hetekben rózsaszínbe borult az Internet nagyrésze a közkedvelt játékbaba, a Barbie filmes verziója után. A „Barbie mánia” lázba hozta az egész világot, így már videók, közösségi média posztok és meme-ek után viszonylag hamar megjelentek a képszerkesztő applikációk is. Ezek a kis programok képesek az arcunkat Barbie vagy éppen Ken stílusúra formázni a laptopunk vagy mobiletelefonunk kamerájával készített selfie-k segítségével.

A lengyel minisztérium azonban arra hívta fel a figyelmet két ilyen webes alkalmazással kapcsolatban, hogy azok nem felelnek meg az Európai Uniós adatvédelmi elveknek, avagy a GDPR-nak.

Amikor ezeken az oldalakon feltöltünk magunkról egy képet, az adatvédelmi szabályzat elfogadásával olyan személyes információkhoz engedünk hozzáférést a weboldalnak, mint a kamerakép, a fizetési előzmények, GPS helyzeti adatok, közösségi média interakciók és egyéb internethasználati statisztikai adatok.

Azt se felejtsük el, hogy ahhoz, hogy a programot tudjuk használni, meg kell adnunk egy e-mail címet és eseteként további személyes adatokat is. Ezek által a weboldal készítői képesek profilt alkotni rólunk, megszemélyesíthetnek bennünket, illetve szinte biztos, hogy e-mail címünket előbb-utóbb fel fogják használni egy csalás során.

Jó tanács: inkább kerüljük el ezeket az alkalmazásokat, semmiképp ne töltsünk fel képet magunkról, mert azzal sajnos nagyon könnyű visszaélni. Amennyiben mégis bevállaljuk ezt a kockázatot, legalább egy egyszer használatos e-mail címet használjunk, semmiképp ne adjuk meg a valódi magán – pláne ne a munkahelyi mail címet!