Nem kívánt tartalom jelentése Facebook-on

A támadók folyamatosan végeznek káros tevékenységeket a közösségi oldalakon is, annak reményében, hogy a felhasználók az ismerősök által ajánlott vagy tőlük érkező online tartalmakat nagyobb bizalommal és érdeklődéssel fogadják. Ezen elv mentén előfordulhat, hogy például a Facebook szolgáltatásain keresztül, egy általunk jól ismert felhasználótól kapunk egy káros weboldalra mutató hivatkozást, vagy egy fertőzött média fájlt. Gyakori technika, hogy az áldozat interakcióját, valamilyen figyelemfelhívó, vagy provokatív kérdéssel igyekeznek kiváltani (lásd a képen →).

Az ilyen és ehhez hasonló megkeresések esetén ajánlott a következő intézkedéseket betartani:

  • A létező összes forrásból érkező online tartalmat kezeljük megfelelő óvatossággal, gyanakvással és fenntartással.
  • Semmi esetre se nyissuk meg a hivatkozást, illetve a csatolmányt, mielőtt biztosak nem lehetünk benne, hogy az üzenetet valóban az általunk vélt felhasználó küldte, önszántából. Ennek ellenőrzésére érdemes más csatornát használni (másik közösségi oldalt, esetleg telefonon érdeklődni, stb.), ugyanis ha egy csaló átvette az irányítást más fiókja felett könnyedén válaszolhat az áldozat nevében, megerősítve minket abban a hitben, hogy megbízható személytől érkezett a tartalom.
  • Mielőtt megnyitnánk az ilyen formában kapott hivatkozásokat ajánlott a virustotal weboldalán ellenőrizni az URL-eket.
  • Amennyiben azt tapasztaljuk, vagy arról értesülünk, hogy nem kívánt tartalmak jelennek meg felhasználói oldalunkon, illetve küldünk ki ismerőseinknek, mindenképp változtassuk meg jelszavunkat, ha be tudunk jelentkezni a fiókunkba. Amennyiben erre nem vagyunk képesek kattintsunk a lehetőségre.
  • A bejelentkezést követően ellenőrizzünk fióktevékenységeinket (bejelentkezési előzmények, tevékenységnapló, telepített alkalmazások és játékok, stb.) és távolítsuk el a nem kívánt tartalmakat.
  • A Facebook szolgáltatásai esetén lehetőségünk van a kéretlen tartalmak jelentésére, beleértve a profilokat, oldalakat, bejegyzéseket, üzeneteket, csoportokat, adománygyűjtéseket, hozzászólásokat, hirdetéseket stb.