Szenzitív fájlok tárolása a felhőben

 

Igazán szenzitív információkat tartalmazó fájlokat nem ideális a felhőben tárolni. Mindazonáltal jelen digitális korunkban előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a szükség, hogy könnyebben hozzáférjünk adott információhoz, a lehetséges kockázatok felülbírálásához vezethet.

Fájlok tárolása esetén keressünk zero-knowledge alapelv szerint működő, lehetőleg külső tanúsító hatóság által is hitelesített szolgáltatást!

Valószínű azonban, hogy ez csak fizetős szolgáltatásként lesz elérhető. Ugyanakkor előfordulhat, hogy egy ingyenes, mégis magas rendelkezésreállású szolgáltatásra támad igényünk, mint például a Google Drive, iCloud, vagy a OneDrive. Ezek a szolgáltatások jelen összefoglaló készítésekor nem rendelkeznek végponti (end-to-end – E2E) titkosítással. Mindez azt jelenti, hogy a platform is hozzáfér az ott tárolt információkhoz.

Azonban néhány egyszerű lépés segítségével könnyen emelhetjük a szenzitív adatokat tartalmazó fájlok biztonsági szintjét az ilyen tárhelyeken.

1) Tömörítés

Az olyan alkalmazások, mint például a windows-os 7Zip vagy a macOS-en elérhető Keka, nem csupán az állományok és könyvtárak tömörítésére alkalmasak, hanem jelszóval is védhetjük azokat.

 

 

 

 

 

Kép forrása: Apple.com

Nem tömörítés, azonban érdemes megemlíteni, hogy macOS esetében rendelkezésre áll egy beépített segédprogram, a Lemezkezelő (Disk Utility), amelynek segítségével jelszóval védett lemezképet hozhatunk létre.

Használatáról a gyártói oldalon találhatunk bővebb információt: https://support.apple.com/hu-hu/guide/disk-utility/dskutl11888/mac

 

 

 

2) Dokumentumok jelszavazása

Mind a Microsoft Office, mind az ingyenes LibreOffice, mind az Adobe Acrobat által készített fájlok esetében van mód a fájlok jelszavazására.

Fontos megjegyzés azonban, hogy a jelszót mindenképp tároljuk biztonságos helyen, mert ezek a programok nem képesek visszaállítani a jelszót, amennyiben azt elfelejtenénk!

MS Word esetében a funkciót itt érhetjük el: Fájl > Információ > Dokumentum védelme > Titkosítás jelszóval

 

3) Harmadik féltől származó titkosító alkalmazás használata

A piacon több olyan alkalmazás is elérhető, amelyek a népszerű tárhely szolgáltatókkal (Google Drive, Dropbox) kompatibilisek.