Szülők figyelmébe: biztonságos-e a YouTube Kids?

A 2020-tól Magyarországon is elérhető YouTube Kids a YouTube gyerekeknek (3-12 éves korig) szánt változata, ami automatikus tartalomszűréssel és különböző szülői felügyeleti eszközökkel egy biztonságos környezetet ígér a gyermekek számára. Eheti tippünkben a szolgáltatás előnyeivel és hátrányaival foglalkozunk.

Könnyen kezelhető, barátságos felület és a széles magyar nyelvű tartalmi kínálat vonzó lehetőségnek tűnhet arra, hogy a gyermek biztonságos módon ismerkedjen a digitális világgal. A weben, valamint iOS és Android applikációként is elérhető alkalmazásban három fő kategóriába sorolva találhatók meg a tartalmak:

Az iOS-es YouTube Kids alkalmazás menüje
  • A „Műsorok” kategória elsősorban animációs gyerekmeséket tartalmaz, köztük néhány klasszikus népmesével;
  • A „Zene” szekció elnevezése önmagáért beszél ─ itt zenés videók találhatók minden mennyiségben;
  • A „Fedezd fel” kategória pedig változatos témájú videókat tartalmaz, amelyek között oktatóvideók is találhatók, noha a fókusz sokkal inkább a szórakoztatáson van.
  • Negyedikként pedig egy egyszerű kulcsszavas kereső is megtalálható.

Biztonságos-e a YouTube Kids?

Lássuk mik a YouTube Kids főbb előnyei és hátrányai, amelyeket mindenképp érdemes átgondolnunk a szolgáltatás használata előtt.

Pozitívum  

Negatívum

 

Milyen típusú videók találhatók az oldalon?

Szülők számára az egyik legfontosabb kérdés, hogy a gyermek találkozhat-e a oda nem illő tartalommal a platformon. A Common Sense Media arra hívja fel a figyelmet[1], hogy a Youtube Kids technikai értelemben a YouTube-ot használja, és algoritmus segítségével szűri az oda nem való tartalmakat. Az algoritmusok azonban hibázhatnak, ezért nem állítható, hogy a gyermek biztosan nem fog találkozni számára káros (erőszakos cselekményt, meztelenséget ábrázoló, korosztályának nem megfelelő) tartalommal.

A platformon a „YouTube poop”-nak nevezett, furcsa, ijesztő, zaklató hatást keltő videók is előfordulhatnak, amelyek néha úgy indulnak, mintha a videó egy kifejezetten gyerekbarát tartalom lenne.

Egy példa poop videóra Forrás: [2] (Nagyobb felbontásért kattintson a képre!)
Az offenzív videók rendkívül negatív hatást gyakorolnak a gyermekek fejlődésére, amire szakemberek már régóta igyekeznek felhívni a figyelmet. [2]A kellemetlen videókat az applikációban lehet blokkolni─  így azok nem tűnnek fel újraés jelenteni is, amely esetben a platform moderátorai döntenek a videó eltávolításáról.

Idegenek kapcsolatba tudnak lépni a gyermekkel?

Ami mindenképp előnyként említhető, hogy nem kell attól félnie a szülőnek, hogy idegenek is kapcsolatba léphetnek a gyermekkel, mert erre az app nem ad módot, és a videók alatti kommentek miatt sem kell aggódniuk, azok ugyanis nem jelennek meg a hozzászólásoknál.

Vannak-e reklámok a Youtube Kids-en?

A YouTube “felnőtt” változatához hasonlóan itt is igen sok reklám található. A Common Sense Media 2020-as felmérése[1] szerint a kisgyermekeknek szánt tartalmak 95%-ban tartalmaztak reklámot, amelyek többféle formában is megjelenhetnek, nem csupán hirdetésekként, hanem például ajánlott videók formájában is.

Erre megoldást jelenthet a fizetős, ám cserébe reklámmentes YouTube Premium szolgáltatásra váltás, azonban *érdemes tisztában lennünk azzal, hogy* a gyerekek ebben az esetben is hozzáférhetnek márkacsatornákhoz.

Beépített szülői felügyeleti lehetőségek

Mindenképp előny, hogy több szülői felügyeleti beállítás is elérhető. Szülőként bejelentkezve be tudunk állítani egy PIN kódot, amivel az applikáció beállításait védhetjük.

Megadhatunk időkorlátot, illetve letiltható a keresés is.

(A szülői beállításokról a YouTube súgóban több videó is elérhető.)

Időkorlát beállítása (Nagyobb felbontásért kattintson a képre!)


A digitális tartalmak kapcsán fontos tudnunk, hogy ezek a gyermekek mentális fejlődésére több kutatás szerint is negatív hatást gyakorolhatnak, konkrét platformtól függetlenül. Egy tavaly publikált kutatás eredményei szerint [3] a 10 éves kor alatti gyermekek esetében például összefüggés mutatható ki a képernyő előtt töltött idő és az obszesszív-kompulzív zavar (OCD) vagy ismertebb nevén kényszerbetegség elnevezésű mentális betegség kialakulása között. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a WHO ajánlása szerint 5 éves kor alatt csak nagyon limitált képernyőidőt javasolt engedélyezni a gyermeknek. [4]

Összegzés

A YouTube-bal összehasonlítva a YouTube Kids összességében mindenképp kontrolláltabb környezetet jelent, ám ez sem teljesen kockázatmentes. Szülőként mi hozunk döntést arról, hogy a gyermek hány éves kortól férhet hozzá a digitális tartalmakhoz és az Internethez. A fontos az, hogy ezt a döntést a kockázatok ismeretében hozzuk meg.

Források:

[1] https://www.commonsensemedia.org/articles/parents-ultimate-guide-to-youtube-kids

[2] https://www.cnbc.com/2018/02/13/youtube-is-causing-stress-and-sexualization-in-young-children.html

[3] https://www.nbcnews.com/health/kids-health/negative-effects-screen-time-kids-rcna61316

[4] https://www.aoa.org/news/clinical-eye-care/public-health/screen-time-for-children-under-5?sso=y