Figyelem: Ha ilyen üzenetet kapunk, egyből töröljük!

 

Trükkös kártevő terjed a Facebook Messengeren 2020. eleje óta. A vírus kampány azért kapta az „It’s you” (Úgy néz ki, mint te) nevet, mert az üzenetben egy olyan hivatkozás szerepel, amely látszólag egy YouTube videóra mutat, amiben állítólag valaki nagyon hasonlít a címzettre. Kattintás esetén azonban az áldozat átirányításra kerül egy káros kódot tartalmazó weboldalra, ahonnan egy információlopó vírus töltődik le az eszközére.

A kártevő begyűjti a profilhoz tartozó, Facebookon elérhető adatokat, majd ezeket elküldi a kártevő készítőjének, végül Messenger üzenetben továbbítja magát az áldozat ismerőseinek. 

Ez a vírusterjesztési módszer azért nagyon veszélyes, mert az üzenet jellemzően ismerőstől érkezik, emellett egyes verziói néven szólítják az áldozatot és egyéb személyes információkat is felhasználhatnak.

Hogyan védekezzünk az ilyen támadások ellen?

  • Ha egyik ismerősünktől „It’s you/Úgy néz ki, mint te” üzenetet kapunk, semmi esetre se kattintsunk a hivatkozásra! Egyből töröljük az üzenetet és értesítsük ismerősünket, hogy fiókjával vírust terjesztenek, ezért javasolt víruskeresést futtatnia az eszközén.
  • Mindig kezeljük kellő gyanakvással az SMS-ben vagy e-mailben érkező linkeket, különösen azokat, amelyekben csak egy rövid, figyelemfelhívó vagy sürgető üzenet szerepel (pl.: „Ezt látnod kell!”, „Azonnal nézd meg!”)!
  • Amennyiben ismerőstől érkezik ilyen, kérdezzünk vissza ─ akár egy másik kommunikációs csatornán ─, hogy mit küldött és miért.
  • További védelmi intézkedésként, érdemes a Facebookon ─ csakúgy mint bármely más közösségi platformon ─ beállítani, hogy a különféle alkalmazások ne férhessenek hozzá a személyes adatainkhoz!