Windows 10: Törölhető fájlok, appok, amiket nem használunk

A Windows 10 Insider Program résztvevői a 19603-as buildben egy hasznos új funciót próbálhatnak ki (User cleanup recommendations) a tárterület kezeléséhez, ami lehetőséget biztosít a nem használt alkalmazások eltávolítására az operációs rendszer által javasoltan. Mindez nem csak az applikációkra, hanem a személyes adatokat tartalmazó fájlokra is érvényes, amelyek sosem voltak igénybe véve, ezáltal jelentős területeket szabadíthatunk fel, és stabilabbá tehetjük operációs rendszerünket.

Az új funkcióra kattintva kategorikusan láthatjuk az igénybe nem vett fájlok és alkalmazásokat, valamint láthatjuk, hogy azokat mikor használtuk utoljára, ezáltal megkönnyítve a döntést, hogy eltávolítsuk-e azt.

A Windows nem tudja eldönteni helyettünk, hogy melyekre van szükségünk, így csak ajánlatokat tesz, és ezt végig nézve nekünk lesz lehetőségünk eldönteni, hogy mit szeretnénk megtartani, és mit nem.

A Tárterület menüpont alatt ugyanakkor jelenleg is van lehetőségünk tárhely felszabadítására: A „Tárterületsegéd” menüpont alatt konfigurálási és karbantartási lehetőségek érhetők el. Emellett az adott meghajtó alatti kategorikus részletező „Ideiglenes fájlok” menüpontja alatt kiválaszthatjuk, hogy mely lehetőségekkel szeretnénk élni és törölni a felesleges adatokat (például miniatűröket, ideiglenes fájloka, stb.).

Forrás: https://blogs.windows.com/windowsexperience/2020/04/08/announcing-windows-10-insider-preview-build-19603/