Windows 10 rendszerverzió frissítése

 

2020. november 10-től megszűnik a 1809-es verziószámú Windows 10 kiadások támogatása, ami azt jelenti, hogy biztonsági frissítések sem érkeznek majd az érintett rendszerekhez. Javasolt tehát váltani egy későbbi verzióra, funkciófrissítés telepítésével. Hogyan tehetjük ezt meg?

Ellenőrizzük az aktuális verziót

Windows 10 esetén az aktuális verziószám a Start > Settings (Gépház) > System (Rendszer) > About (Névjegy) oldalon ellenőrizhető. Egy másik lehetőség a Start menüre kattintás után a “winver” parancs kiadása.

Frissítsünk

A gyakrabban érkező, biztonsági javításokat tartalmazó, ún. minőségi frissítések mellett a funkciófrissítések is automatikusan megjelennek a Start > (Settings) Gépház  > Windows Update (Frissítés és biztonság)  lapon.

A legutóbbi ilyen verzió a Windows 10 October 2020 Update (röviden: 20H2), amelyet a Microsoft fokozatosan tesz elérhetővé a felhasználók számára. A korábbi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az intenzív tesztelések ellenére elő-előfordulnak szoftverhibák egy új kiadás publikálása után, ezért racionális döntés lehet, ha inkább egy stabil verziót választunk, mint amilyen a Windows 10 2004. Amennyiben így döntünk, igyekezzünk minél előbb telepíteni azt, ugyanis idővel a 20H2 válik majd alapértelmezetté.