Kéretlen levél feketelista (SPAM blacklist)

A kéretlen levelek egyre jobban terhelik a felhasználók postafiókjait, ami fontossá teszi, hogy kellőképpen felvértezzük ellenük levelező rendszereinket. Gyakran reklámokat, felhívásokat tartalmaznak, esetenként illegális termékek (például hamisított gyógyszerek) vásárlására buzdítanak, de alkalmazhatják más csalási módok részeként is. A feladó valódi személyét szinte mindig elrejtik, vagy meghamisítják.

A botnetek általános leírásánál említésre került már, hogy többek között kéretlen levelek küldésére is használhatják őket. Emiatt egy botnet fertőződésből fakadóan az általunk használt IP cím feketelistákra kerülhet, és bizonyos levelező szerverek nem fogják befogadni a tőlünk küldött leveleket. (Ez természetesen nem érinti a webes felületen történő e-mail küldést.) A tényről, hogy feketelistára kerültünk, több forrásból is értesülhetünk, értesítést kaphatunk.

Ha feketelistára kerüléssel kapcsolatban kapunk értesítést, akkor az értesítő általában tartalmazza, hogy mely listára kerültünk fel, és az adott weboldalon megtalálható, hogy mit kell tennünk a listáról való lekerüléshez. Ennek minden esetben feltétele a számítógépes hálózatunk vírusmentesítése, ezt követően a legtöbb lista esetében bizonyos idő elteltével automatikusan lekerülünk.

Ha nem egyértelmű, hogy mely listára kerülhettünk fel, az alábbi oldalak segítségével ellenőrizhetjük, hogy szerepelünk-e valamely feketelistán: 

http://whatismyipaddress.com/blacklist-check
http://www.dnsbl.info/dnsbl-database-check.php
http://mail-blacklist-checker.online-domain-tools.com/