A Microsoft Edge egy jövő évi frissítése le fogja tiltani az Internet Explorer-t

A Microsoft bejelentette, hogy a Microsoft Edge jövő februári frissítése véglegesen letiltja az Internet Explorer 11 (IE11) böngésző asztali verzióját egyes Windows 10-es rendszereken.

Mindezt természetes megelőzte egy még június 15-i figyelmeztetés, ami arról tájékoztatta a felhasználókat, hogy véget ért az Internet Explorer támogatása, és a jövőben meg is fogják szüntetni a böngésző működését. Így a tervek szerint továbbra is végleg letiltásra kerül az Internet Explorer asztali alkalmazása a Windows 10 bizonyos verzióiban 2023. február 14-én, annyi változással, hogy ezt végül egy Microsoft Edge frissítéssel fogják véghezvinni, nem pedig egy Windows frissítéssel, ahogy azt korábban közölték.

A rendszergazdáknak javasolt áttérniük az IE11-ről, a Microsoft Edge IE módú verziójára, és eltávolítaniuk a Start menüből és a Windows tálcáról az IE hivatkozásokat, hogy február 14-én ne okozzon fennakadást, hogy a felhasználók nem férnek majd hozzá az IE11-alapú alkalmazásokhoz.

2020 októberétől az IE11 elindításával automatikusan elindult a Microsoft Edge is, és amikor az IE számára nem kompatibilis weboldalt látogattak meg a felhasználók átirányították őket a Microsoft Edge böngészőre. Az ilyen inkompatibilis weboldalak 7562 domaint tartalmaznak, köztük olyan népszerű weboldalakkal mint a Facebook, Instagram, Google Drive, Microsoft Teams, Twitter és még sok más. Az átirányítás során a felhasználói adatok – beleértve a beállításokat, jelszavakat és kedvenceket – is importálásra kerülnek a Microsoft Edge böngészőbe.

Bár annak ellenére, hogy már hivatalosan megszüntették a támogatást és visszavonásra is került, az IE11 továbbra is elérhető lesz a Windows 7 ESU, Windows 8.1 és a Windows 10 LTSC IoT kliens verzióiban és szerverein. Sőt továbbra is gyári támogatást és biztonsági frissítéseket fog kapni egészen az említett Windows verziókat futtató rendszerek életciklusa alatt. Habár ettől függetlenül a Microsoft évek óta sürgeti ügyfeleit, hogy inkább álljanak át a IE móddal rendelkező Microsoft Edge használatára, azzal ugyanis legalább 2029-ig biztosítva lesz a gyári támogatás.

A Microsoft Edge IE módjának engedélyezéséhez lépjen:

Edge://settings/defaultbrowser oldalra és kapcsolja be a „Webhelyek Internet Explorer-módban (IE-módban) való újbóli betöltésének engedélyezése” lehetőséget, és indítsa újra a böngészőt.

(bleepingcomputer.com)