Kibertámadás okoz fennakadást a svéd Öland szigeten

Hétfőn válságállapotot hirdetett a svéd Öland sziget két községe, Borgholm és Mörbylånga, miután a közös IT rendszerükön illetéktelen behatolást azonosítottak.

Jens Odevall, Borgholm önkormányzati vezetője a helyi lapnak úgy nyilatkozott, hogy elővigyázatosságból a két község hivatali informatikai rendszereit ideiglenesen le kellett választaniuk az Internetről, így jelenleg több elektronikus szolgáltatás sem érhető el külső hálózatból, beleértve Mörbylånga városi weboldalát, az önkormányzatok e-mail elérhetőségeit, valamint egyes egészségügyi szolgáltatásokat. Az érintett ellátóknál most az eljárásrendnek megfelelően papíralapon folyik az adminisztráció. A helyreállítás Odevall szerint valószínűleg néhány napot igénybe fog venni, azonban tartják a kapcsolatot a hatóságokkal és külsős szakértőket is bevontak a kivizsgálásba.

A támadás természetére vonatkozóan még nem történt hivatalos nyilatkozat. Ovdevall ezzel kapcsolatban annyit árult el, hogy a támadók a jelek szerint töltöttek le adatokat a hivatali rendszerekből, ám a kivizsgálás jelen pontján ennél több részletet még nem tudtak megállapítani.

A The Record megjegyzi, hogy az elmúlt napokban több európai városban történt zsarolóvírus támadás, többek között a belga Antwerpenben.

(therecord.media)