Kivonul a Google Oroszországból, hatalmas bírságot kapott búcsúzóul

358 millió dollár értékű pénzbírságot szabott ki a Roskomnadzor orosz médiafelügyeleti hatóság a Google-ra, amiért nem korlátozták egyes, az országban tiltottnak minősülő információkhoz való hozzáférést.

A Roskomnadzor közleménye szerint a Google és annak leányvállalata a YouTube többszöri kérés után sem távolította el platformjáról bizonyos Oroszországban tiltott információnak minősülő tartalmakat, mint például:

  • információk az ukrajnai „különleges katonai műveletekről”, amelyek lejáratják az Orosz Föderáció fegyveres erőit;
  • szélsőséges és a terrorizmust népszerűsítő tartalmak;
  • kiskorúak egészségét és életét veszélyeztető cselekményeket népszerűsítő tartalmak;
  • jogosulatlan tömeges akciókra buzdító információk.

 

Az orosz médiafelügyeleti hatóság az elmúlt hónapokban többször szabott ki szankciót a tech óriásra ugyanazon jogszabályi előírás többszöri megsértése, vagyis a tiltott információk eltávolításának elmulasztása miatt. Ennek következményeként a soron következő bírság mértéke a cég éves bevételének 10%-át tenné ki, ami 358 millió dollár. Ez az összeg a Roskomnadzor pontosítása szerint az orosz üzleti forgalom alapján került kiszámításra.

A bírság mellett az orosz Google és Youtube felhasználók értesítés kapnak a cég törvénysértéseiről, továbbá sem hirdetési, sem pedig információforrásként nem használhatók a platformok.  Ugyanezen intézkedéseket vezették be a Twitch Interactive streaming platform ellen is múlt héten, mert ők sem távolították el a tiltott tartalmakat.

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta, valamint az országban bevezetett álhírek elleni törvények életbelépése után ─ ami számos hatalmas méretű pénzbírságot eredményezett ─ a Google oroszországi leányvállalata (Google LLC) nem képes tovább folytatni szolgáltatásait, ezért kénytelen volt csődöt jelenteni. Mindez azt jelenti, hogy a Google ingyenes szolgáltatásai bizonyos korlátozásokkal továbbra is elérhetők lesznek Oroszországban, azonban a hirdetési funkciók már nem.

(bleepingcomputer.com)