Mesterséges intelligenciával fogják keresni a tiltott internetes tartalmakat Oroszországban

Az orosz médiafelügyeleti hatóság (Roskomnadzor) olyan neurális hálózat fejlesztésén dolgozik, amely mesterséges intelligencia (MI) segítségével tiltott tartalmakat keres az interneten.

Az „Oculus” névre keresztelt automata szkenner képes lesz elemezni az URL címeket, képeket, videókat és csevegéseket, illetve hozzászólásokat a weboldalakon, fórumokon, közösségi oldalakon, sőt még a chat- és üzenetküldő platformokon is. Az Oculus által keresett tartalmak közé tartozik majd például a homoszexuális „propaganda”, a fegyverek és drogok gyártására vonatkozó instrukciók, valamint a hivatalos állami és katonai forrásokat lejárató információk. Továbbá keresni fogja a tömegtüntetésekre buzdító és az állammal szemben tiszteletlen hangnemű tartalmakat, valamint a szélsőségességre és terrorizmusra utaló jeleket.

Az Oculus valós idejű szkennelési kapacitása napi 200.000 kép lesz, ami körülbelül 2,3 kép ellenőrzését jelenti másodpercenként. A tervek szerint a rendszer, integrálásra kerül majd a Unified Analysis Module-ba, ami egy jelenleg még fejlesztés alatt álló megfigyelőrendszer-hálózat, célja pedig, hogy az orosz kormány kézben tarthassa és ezáltal szabályozhassa az információáramlást.

Az Oculusnak a tervek szerint 2022. december 12-ig kell elkészülnie, amire 57,7 millió rubelt (965.000 dollár) áldoznak, bár a szakértők szerint sem az idő, sem a meghatározott összeg nem lesz elegendő egy ilyen összetett rendszer elkészítéséhez.

(bleepingcomputer.com)