Proxy-támogatást vezet be a WhatsApp

A WhatsApp azonnali üzenetküldő alkalmazás új Proxy-támogatás funkciója lehetővé teszi az Android és iOS felhasználóknak, hogy megkerüljék a kormányok által bevezetett internetes kommunikációra vonatkozó szigorú előírásokat és korlátozásokat. A funkció bevezetésére hónapokkal azután került sor, hogy Irán – a tüntetések hatására – korlátozta a WhatsApp és Instagram hozzáférést.

A funkció amolyan közvetítőként szolgál a végfelhasználó és a szolgáltató között, mivel a klienstől érkező kéréseket egy szerverhez irányítják, majd a válaszokat visszaküldik az eszközre. A funkció elérhető a WhatsApp legújabb verziójában a Beállítások -> Tárhely és adatok -> Proxy -> Proxy használata menüponton belül, ahol meg kell adni a felhasználó által megbízhatónak vélt proxyszerver címét.

A cég elmondása szerint a proxyszerveren keresztüli csatlakozás továbbra is garantálja az üzenetek végpontok közötti titkosítását (E2EE), így az üzenetek sem a szerverek, sem pedig a WhatsApp vagy a Meta számára nem lesznek elérhetők. A WhatsApp Súgó oldalán a cég arra figyelmezteti felhasználóit, hogy a harmadik féltől származó proxy-k használata során megosztásra kerül a felhasználó IP címe a proxyszolgáltatóval, majd azt is hozzáteszik, hogy a WhatsApp nem biztosít harmadik féltől származó proxy-kat. A proxykiszolgálók beállításaival kapcsolatos részletes dokumentáció és a forráskód elérhető a GitHub oldalon.

(thehackernews.com)