Az Ukrajnát célzó „Viasat-hack” hatása Európában

2022. február 24-én megindult az orosz katonai offenzíva Ukrajna ellen. Ugyanezen a napon a német Enercon energiavállalat több mint 5800 szélturbinája esett ki a hálózatból. Az üzemzavar ugyan nem akadályozta meg a szélturbinák pörgését, azonban hiba esetén nem lehetett őket távolról újraindítani. Az esettel egyidőben műholdas internetet használók ezrei szakadtak le a hálózatról  Európában, Lengyelországtól egészen Franciaországig. Sokan még egy hónappal később sem tudtak kapcsolódni az Internethez, és közel 2000 szélturbina még ekkor sem tudott online-ba állni.

A tömeges hálózati kiesés oka nem baleset, hanem feltehetően egy kibertámadás volt, amit az Amerikai Egyesült Államok[1] és az Európai Unió hivatalos álláspontja szerint Oroszország indított a Viasat KA-SAT szatellit hálózata ellen.

A „Viasat hackelés” vitathatatlanul az egyik legnagyobb nyilvánosan ismert kibertámadás, azóta, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, az országhatárokon átívelő hatásai miatt az eset érdemes a mélyebb áttekintésére.

A jelentés letölthető pdf formátumban.