Ransomware as a Service (RaaS) – Zsarolóvírus-szolgáltatás

A zsarolóvírus vagy zsarolóprogram olyan szoftver, amely valamilyen módszer alapján zárol egy számítógépet vagy titkosítás útján  elérhetetlenné tesz egyes fájlokat a tulajdonosa számára. A bűnözők ígéretei alapján ezeket csak a megadott váltságdíj kifizetése után teszik újra elérhetővé.

Az elmúlt évek tendenciái azt mutatják, hogy egyre sűrűbben támadnak nagyobb vállalatokat az egyes csoportok a nagyobb haszonszerzés reményében. Az egyéni felhasználók sincsenek biztonságban az ilyen fenyegetéssel szemben, azonban fontos tudni, hogy sokkal kecsegtetőbb célpontot nyújt egy olyan vállalat, amely (fiat-valutától függetlenül) több milliós vagy milliárdos bevétellel rendelkezik és olyan adatokat, információkat kezelnek és tárolnak, amelyek nyilvánosságra hozatala vagy elérhetetlenné tétele óriási anyagi és PR károkat okozna a vállalat számára.

Jelen dokumentum célja, hogy bemutassa azt az üzleti modellt, amely során zsarolóvírus készítői tovább értékesítik szoftverjeiket vagy szolgáltatásukat olyan személyek, bűnbandák vagy államilag támogatott szervezetek számára, akik célzott vagy tömeges támadásokat indítanak magánszemélyek, cégek vagy kormányzati szervek ellen.

Az elemzés letölthető pdf formátumban.