A Google és az Apple közösen veszik fel a harcot a Bluetooth alapú nyomkövetés ellen

A két tech óriás közös erőkkel dolgoznak egy új iparági szabvány kialakításán, amelynek célja, hogy megakadályozzák a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi felhasználói nyomkövetést. A Google és az Apple által bemutatott specifikációtervezet szerint a gyártók könnyebben értesíthetik majd felhasználóikat az ilyen jellegű nyomkövetésekről.

Az Apple és a Google sajtóközleményei szerint – a maga nemében egyedülálló – specifikáció lehetővé teszi a Bluetooth kompatibilis eszközök által végzett jogosulatlan nyomkövetések észlelését, illetve az azokról történő riasztásokat Android és iOS eszközökön.

Már több gyártó jelezte, hogy támogatja a kezdeményezést, többek között a Samsung, a Tile, a Chipolo, az eufy Security és a Pebblebee. Amennyiben az eszközgyártók elfogadják az újonnan javasol műszaki szabványt az sokkal egyszerűbbé teheti majd a nem kívánt nyomkövetések észlelését, ráadásul a felhasználók is értesülhetnek arról, ha különböző nyomkövetőkkel figyelik a tevékenységeiket.

Az új iparági specifikáció az AirTag védelemre és a Find My hálózat funkciókra épül, míg egy erre a célra dedikált Android alkalmazás segít bármely Bluetooth hatótávolságon belüli, Apple Find My-kompatibilis nyomkövetők észlelésében.

(bleepingcomputer.com)