Gépi algoritmussal meghamisított (deepfake) videókat hoz a hibrid háború

 

A Facebook eltávolította platformjáról azt a hamisított deepfake videót, amelyben Volodymyr Zelenskyy ukrán elnök arra kéri az ukrán csapatokat, hogy tegyék le fegyvereiket és adják meg magukat Oroszországnak.

A hamisított videót – a korábban meghackelt – Ukraine TV24 weboldalra töltötték fel elsőként, azt követően került át más feltört hírportálokra, köztük a Segodnya-ra, majd elkezdett terjedni az interneten. A Meta biztonsági politikáért felelős vezetőjének, Nathaniel Gleicher elmondása szerint a meghamisított videó sértette a platform manipulált médiatartalmakra vonatkozó irányelveit, ezért eltávolították a Facebookról, illetve más közösségi médiaoldalakat is értesítettek a félrevezető tartalomról. A hamis videót gépi tanuláson alapuló algoritmusokkal hozták létre, és szinte lehetetlenség észrevenni, hogy valójában nem egy igazi felvételről van szó.  Az esetre reagálva, az ukrán elnök saját videójával igyekezett cáfolni a deepfake videóban elhangzottakat.

Mindemellett a Facebook eltávolította azokat a felhasználói fiókokat is, amelyeket a Fehéroroszországhoz köthető Ghostwriter hacker csoport használt ukrán tisztviselők és katonák ellen, később pedig a magukat Oroszországnak megadó ukrán katonákról szóló, feltehetően szintén hamisított videók terjesztésére. Ezek az események alátámasztják az Ukrán Biztonsági Szolgálat (Security Service of Ukraine – SSU) két héttel ezelőtti kijelentését, miszerint Ukrajna folyamatos hibrid háborús nyomás alatt áll.

(bleepingcomputer.com)