Ilyen biztonsági funkciókat rejt a most megjelent iOS 16

Megérkezett az iOS 16, amely a hibajavítások mellett számos új funkcióval fokozza a felhasználók biztonságát és adatvédelmét, ilyen például a Lockdown mód és biztonsági ellenőrzés (Safety Check).

Érdemes már az elején leszögezni, hogy a Lockdown módot nem a hétköznapi felhasználók mindennapi eszközhasználatához tervezték, sokkal inkább azoknak, akik kiemelt célpontjai lehetnek a különféle kibertámadásoknak, kiberkémkedési tevékenységeknek, mint például celebritások, politikusok, újságírók, aktivisták, kormányzati szervek munkatársai stb.

A Lockdown mód, hogy csökkentse a támadási kockázatokat, jelentősen korlátoz bizonyos funkciókat, például az üzenetküldési, webböngészési és kapcsolódási szolgáltatásokban blokkolja a zero-click kémprogramokat. Legtöbbször az ilyen jellegű támadásokkal az azonnali üzenetküldő alkalmazások, mint a WhatsApp felhasználóit célozzák, a módszer lényege pedig, hogy a fertőzéshez nincs szükség felhasználói interakcióra. A Lockdown mód engedélyezésével viszont a rendszer automatikusan letiltja ennek lehetőségét.

Ezzel szemben a Safety Check funkció a hétköznapi felhasználók számára került bevezetésre, főként azok számára, akik fizikai biztonsága veszélyben van, mondjuk egy családon vagy párkapcsolaton belüli erőszak miatt. A funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy azonnal eltávolítsák az alkalmazásoknak és személyeknek korábban biztosított jogosultságait, például a helyadatokhoz való hozzáférést és visszaállítsák az adatvédelmi engedélyeket. Ezen felül a vészhelyzeti alaphelyzetbe állítással, a felhasználók könnyedén kijelentkeztethetik az összes eszközüket – kivéve a kezükben lévő készüléket – az iCloud fiókból.

Mindkét funkció elérhető az iOS 16-on, iPadOS 16-on és a macOS Venturán, azonban mielőtt telepíti a legújabb verziókat, ajánljuk figyelmébe az NBSZ NKI előző heti tanácsait a frissítéseket megelőző intézkedésekről.

Fontos megemlíteni, hogy az iOS 16 az új funkciók mellett biztonsági hibajavításokat is tartalmaz, amelyek az új rendszerrel nem kompatibilis eszközök számára az iOS 15.7 és iPadOS 15.7-es verzióban érhetők el.

(bleepingcomputer.com)