Mac-et használ? Azonnal törölje ezeket a programokat, ha fel lennének telepítve!

Egy biztonsági szakember hét káros kódot tartalmazó applikációt is azonosított a Mac-es App Store-ban.

Az Apple eszközök és az AppStore alkalmazásbolt a közvélekedés szerint biztonságosabbak, mint az androidos és a windowsos társai, mivel az Apple híresen szigorúan tartja a gyeplőt, és alapos vizsgálatnak veti alá az appokat, mielőtt azok az App Store-ba kerülhetnének. Sajnos ez nem jelenti azt, hogy ezt az ellenőrzési procedúrát ne lehetne kijátszani.

Alex Kleber szakember nemrég blogján közölte, hogy hét káros alkalmazást is talált a macOS-ről elérhető hivatalos alkalmazásboltban. Ezeket bár látszólag különböző szerzők készítették, Kleber úgy véli, valójában egyazon kínai fenyegetési szereplőtől származnak.

(Megjegyzés: a különböző Apple eszközök, mint például az iPhone vagy a MacBook, különböző verziójú appokat érnek el az Apple App Store-ban. A jelen cikkben szereplő káros appok MacBookról érhetőek el. )

Aggodalomra ad okot, hogy a káros appok nagyon népszerűek, mindegyik szerepel a Top 100-as amerikai letöltési listán, sőt olyan is akad közöttük, ami a Top 10-be is bejutott, például a PDF Reader for Adobe PDF Files, ami az oktatási appok között a legnépszerűbbnek számít.

A káros appok listája:

  • PDF Reader for Adobe PDF Files (Sunnet Technology Inc.)
  • Word Writer Pro (Netozo Limited)
  • Screen Recorder (Safeharbor Technology L Ltd.)
  • Webcam Expert (Wildfire Technology Inc.)
  • Streaming Browser Video Player (Boulevard Technology Ltd.)
  • PDF Editor for Adobe Files (Polarnet Limited)
  • PDF Reader (Xu Lu, apparently associated with Sunnet Technology Inc.)

Habár az Apple alkalmazásboltjából eltávolította a káros alkalmazásokat, a már telepített programok az eszközökről nem tűnnek el, ezért javasolt mielőbb törölni azokat!

(lifehacker.com)