Németország tiltakozik az orosz Ghostwriter kibertámadások ellen

 

A német külügyminisztérium szóvivőjének nyilatkozata szerint egy ideje Németországot célzó tevékenységekre lettek figyelmesek, amelyek a Ghostwriter nevet viselő APT egységhez köthetők. A német kormány értesülései szerint a szervezet az orosz GRU katonai hírszerző szolgálat kötelékébe tartozik.

A támadások sajátossága, hogy „a hagyományos kibertámadásokat dezinformációs és befolyásolási műveletekkel ötvözik” – közölte Andrea Sasse, a német külügyminisztérium szóvivője. A szeptember 26-ai németországi parlamenti választások előtt – többek között adathalász e -mailek felhasználásával – kísérletek történtek a szövetségi és állami törvényhozók személyes bejelentkezési adatainak megszerzésére.

(Adathalász támadások során a támadók megszemélyesítés útján valamilyen érzékeny ─ például bejelentkezési ─ adatot igyekeznek kicsalni a célszemélytől. Mindezt leggyakrabban e-mail, SMS, vagy közösségi média hálózaton keresztül küldött üzenet formájában teszik, de előfordulhat, hogy telefonon keresik fel az áldozatot.)

A szövetségi és állami törvényhozókat ért támadásokra már február óta nagyobb figyelmet fordít a német belföldi hírszerző ügynökség: a támadások közül nagyon kevés járt sikerrel, de ezekben az esetekben úgy tűnt, hogy a keletkezett károk mértéke csekély volt – nyilatkozta az ügynökség vezetője.

(securityweek.com)