Új csalási formával lophatják el a pénzünket a szívünk mellett

Az FBI a csalók által, az online társkereső platformokon népszerűsített hamis ellenőrzési rendszerekre figyelmeztet, amelyek költséges, ismétlődő előfizetési díjakhoz vezetnek.

A romantikus csalásokkal ellentétben, amelyek gyakran célja a befektetési csalás, ezek havonta ismétlődő díjakra épülnek. Ráadásul a regisztrációs adataikat, például az e-mail címeket, telefonszámokat, teljes neveket és hitelkártya adatokat, olyan rosszindulatú tevékenységre használják fel, mint például a személyazonosság lopásra vagy különféle kiberbűnözői piactereken való értékesítés.

Úgy kezdődik, hogy a csalók megkeresik az áldozatokat egy társkereső alkalmazáson vagy webhelyen, és romantikus kapcsolatot alakítanak ki. Ezzel megteremtik a bizalmat ahhoz, hogy a beszélgetést egy állítólag biztonságosabb kommunikációs platformra tereljék.

A bizalmat kihasználva a csaló egy megad egy linket, amely az áldozatot egy olyan weboldalra irányítja, amely egy ingyenes ellenőrzési folyamatot követően védelmet nyújt a szexuális bűnözőkkel vagy sorozatgyilkosokkal való kapcsolatfelvétel ellen.

A legitimitás erősítésére a weboldalon hamis cikkek is megjelennek. Az ellenőrző oldal arra kéri az áldozatot, hogy a folyamat befejezéséhez adjon meg olyan adatokat, mint a neve, telefonszáma, e-mail címe és bankkártyaszáma.

Az ellenőrzési folyamat végeztével az áldozatot egy rossz minőségű társkereső oldalra irányítják át, és a számláján megjelenik egy ismeretlen vállalkozásnak szóló havidíj.

Az FBI a következő intézkedéseket javasolja az ilyen csalások elleni védelem érdekében:

  • Csak ismert kapcsolatokból származó mellékleteket nyisson meg, és azokat is csak vírusellenőrzés után.
  • Tartsa a beszélgetéseket a biztonsági funkciókkal rendelkező társkereső oldalakon; kerülje el, hogy máshová irányítsák át.
  • Jelentse a gyanús profilokat a társkereső oldalakon, és ne lépjen kapcsolatba velük.
  • Óvakodjon a gyors szerelmi vallomásoktól vagy az új online kapcsolatoktól érkező segítségkérésektől.
  • Ne osszon meg személyes vagy pénzügyi információkat olyan emberekkel, akikkel csak most ismerkedett meg.
  • Rendszeresen ellenőrizze számláit, és lépjen kapcsolatba bankjával, ha ismeretlen tranzakciót észlel.
  • A kockázat csökkentése érdekében használjon alacsony limitű bankkártyát vagy virtuális kártyát az online előfizetésekhez.

Intézetünk a témához kapcsolódó, a romantikus csalásokról szóló tájékoztató anyaga ITT tekinthető meg.

(bleepingcomputer.com)