Mire jó a Firefox böngésző új beépített szolgáltatása, a Firefox Relay?

Számos online szolgáltatásra történő regisztráció vonhat maga után kéretlen levéláradatot, például gyakran kérnek arra, hogy értékeljük a rendelésünket, vagy  kapunk tájékoztatókat, reklámokat. Ha nem szeretnénk ilyen jellegű üzeneteket kapni és a hírlevelekről való leiratkozással sem szívesen bajlódnánk vagy csak egyszerűen valahol nem akarjuk megadni a magánhasználatú e-mail címünket, érdemes megfontolnunk alias e-mail fiókok használatát. Ezek kezelése és fenntartása esetenként bonyolulttá, körülményessé válhat, erre azonban megoldást nyújthat a Mozilla Firefox Relay elnevezésű szolgáltatása.

Mi a Firefox Relay?

A Firefox Relay egy, a Mozilla által még 2020 augusztusában bétaverzióként indított, ingyenes telefon (bár ez a funkció jelenleg csak Kanadábn érhető el) és e-mail védelmi rendszer, ami segít a felhasználóknak elrejteni telefonszámukat és e-mail címüket a spemmerektől és egyéb nyomkövetőktől. A Mozilla friss bejelentetése szerint, az eddig böngészőbővítményként elérhető szolgáltatás már közvetlenül a böngészőbe integrálva lesz elérhető.

A szolgáltatás lényege, hogy e-mail aliasokat hozhatunk létre, amelyek nem valódi postafiókok, hanem csupán átirányításra szolgálnak, az ezekre küldött e-mailek megadott privát e-mail címünkre automatikusan továbbításra kerülnek. Ezeket az alias vagy “maszkolt” e-mail címeket megadhatjuk online regisztrációk vagy online rendelések során, így az adott szolgáltatónál nem kerül tárolásra a valós e-mail címünk. Míg a regisztrációkat és a leadott rendeléseket visszaigazoló e-mailek továbbításra kerülnek a felhasználók valódi e-mailcímére, addig a különböző kéretlen levelek ebben a postafiókban maradnak.

Mik a szolgáltatás előnyei?

  • általa növelhetjük magánszféránk védelmét;
  • az aliasokat egy központi helyen teszi könnyen kezelhetővé;
  • amennyiben nincs már szükség a maszkolt e-mailcímre vagy túl sok spam érkezett a fiókba, a felhasználók egyszerűen törölhetik azokat anélkül, hogy ez hatással lenne a valódi, hivatalos e-mailfiókjukra.

_____________________

A Firefox Relay eddig is elérhető volt böngészőbővítményként, most azonban beépítésre került a Firefox böngészőben. Ez azt jelenti, hogy az e-mail címek online megadása során a böngésző felajánlja a Firefox Relay használatát, ám ehhez előtte regisztrálni kell magára a szolgáltatásra az alábbiak szerint:

Látogassunk el a relay.firefox.com/weboldalra, kattintsunk a „Kezdő lépések” gombra és válasszuk ki a számunkra megfelelő lehetőséget!

Itt fontos megjegyezni, hogy egyelőre még csak korlátozott számú felhasználó és weboldal számára lesz elérhető a Firefox Relay, ám az ígéretek szerint várhatóan még idén széles körben elérhetővé teszik a szolgáltatást.

 

(Teljes méretért kattints a képre!)

A következő oldalon adjuk meg a maszkolni kívánt e-mail címünket a regisztrációhoz, majd állítsunk be egy erős jelszót a fiókunkhoz és kattintsunk a „Fiók létrehozása” gombra.

(Teljes méretért kattints a képre!)

Adjuk meg az e-mail címünkre küldött megerősítő kódot és kattintsunk a „Megerősítés” gombra!

(Teljes méretért kattints a képre!)

Ezt követően kattintsunk az „Új maszk létrehozása” lehetőségre és már végeztünk is.

Itt láthatjuk az alias címünket, amit szabadon használhatunk a regisztrációk során.

(Teljes méretért kattints a képre!)