Helló Szülők! ─ Családi felügyeleti funkciók a TikTok-on

 

A TikTok Safety Center For Parents súgó oldalon összegyűjti azokat a beállításokat és funkciókat, amelyek segíthetnek a szülőknek, hogy átfogóbb kontrollt gyakorolhassanak gyermekeik TikTok szokásai felett. Az oldal nem a platformot és annak célját ismerteti a szülőkkel, hanem különféle lehetőségeket ajánl annak biztonságos használatához.

 

 • Első körben az Általános Szerződési Feltételek és a Közösségi Irányelvek megismerését javasolja a szülők számára, amely – többek között – a platform használatára vonatkozó korhatárról is említést tesz. 13 évesnél fiatalabb gyermekek ugyanis nem használhatják az alkalmazást. Emellett fontos tudni azt is, hogy a közvetlen üzenetküldő (direct messages) funkció csak a 16, vagy ennél idősebb felhasználók számára érhető el.

 

 • Az alkalmazás letöltését, valamint használatát az iOS és Android készülék beépített szülői felügyeleti funkciói segítségével korlátozhatjuk, amely lehetővé teszi applikációk, filmek, zenék stb. letöltésének tiltását a gyermek eszközén. Az AppStore és a Google Play Store oldalán bővebb információ található a szülői felügyelet korlátozásaira és engedélyezéseire vonatkozóan.

 

 • A TitTok tavaly bevezetett Family Pairing funkciója lehetőséget nyújt a szülők és a gyermekek TikTok fiókjainak összepárosítására, amivel korlátozhatóvá válik, hogy
  • a gyermek mennyi időt tölthet TikTokon,
  • kivel válthat közvetlen üzenetet,
  • kik szólhatnak hozzá a videóihoz,
  • és milyen tartalmakat láthat a platformon.

 

A Family Pairing funkció bekapcsolásához a szülő és a gyermek eszközére is szükség van, ugyanis a Tartalom és Tevékenység (Content & Activity) beállítások között az eszközök QR kódjának beolvasásával kerülnek párosításra a fiókok. (Ugyanakkor jó, ha tudjuk, hogy a Family Pairing funkció általi korlátozásokba a gyerekeknek is bele kell egyezniük, és ha később meggondolják magukat, bármikor letilthatják a szülői beállításokat. Ilyen esetben a szülők csupán egy értesítést kapnak a történtekről.)

Amennyiben gyermekünk elég idős a TikTok használatához, segítsünk neki az adatvédelmi és biztonsági beállításoknál. Erről bővebb információ az NBSZ NKI korábbi tanácsában érhető el.