Hogyan védekezzünk a Vinted-csalásokkal szemben?

Számos bejelentés érkezett a Nemzeti CSIRT-hez a Vinted-en terjedő adathalász kampánnyal kapcsolatban. Heti tippünkben pedig bemutatjuk, hogyan védekezhetünk a kiberbűnözők támadásaival szemben, valamint mit tehetünk, ha már áldozattá váltunk. 

A Vinted egy online piactér új vagy használt tárgyak, főként ruházati cikkek és kiegészítők vásárlására, eladására és cseréjére.

Kattintson az egyes fázisokra a megtekintéshez!

Kapcsolatfelvétel

A kapcsolatfelvétel több módon is megtörténhet, a csaló:

 1. hamis értékelést írhat a profilunkra vagy
 2. privát üzenetet küldhet.

A céljuk mindkét esetben azonos: valamilyen ürüggyel kicsalni az e-mail címünket, valamint további érzékeny adatokhoz hozzáférni.

Kezdjünk gyanakodni!
 1. Alkalmazáson belül csak akkor van lehetőség valódi értékelés írására, amennyiben sikeresen végbement vásárlás.
 2. Nincs szükség az e-mail címünk megadására, hisz a vásárlás összes lépése az alkalmazáson belül kerül lebonyolításra.
 3. Fokozottan ügyeljünk a gépelési hibákra, a szórendre és a kis- és nagybetűk használatára! A nem megfelelő magyarsággal megírt értékelés/üzenet esetén valószínűsíteni lehet, hogy egy csalóval van dolgunk!

tipp

A Vinted a vinted@vinted.hu, no-reply@vinted.hu, dpo@vinted.hu és legal@vinted.hu e-mail címeket használja a vásárlókkal való kapcsolattartásra. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a csalók nagyon hasonló e-mail címekkel próbálkozhatnak, mint például service.vinted@gmail.com, vinted.important@gmail.com, Service@PayPal.hu.

Csali

Amennyiben bedőltünk a csalinak és megadtuk az e-mail címünket, egy visszaigazoló levél fog érkezni a postafiókunkba, miszerint gratulálnak, sikerült eladnunk egy terméket. Azonban a hamis vásárlási folyamat befejezéséhez egy adathalász oldalra irányítanak majd át.

A nagyobb méretért kattintson a képre!

Érzékeny adatok megszerzése

Az adathalászat utolsó lépéseként a csalók átirányítanak egy hamis weboldalra minket, ahol érzékeny adatok megadását kérik tőlünk, mint például:

 • a bankkártya birtokosának nevét,
 • a bankkártya adatait (bankkártya száma, lejárati dátuma, háromjegyű CVC-kódja, PIN-kódja).

Mit tegyünk, hogy ne történjen meg a baj?

Teendők

 1. Kattintsunk az információs ikonra (i) azzal a taggal folytatott beszélgetés képernyőjén, aki a visszajelzést adta vagy a kéretlen üzenetet hagyta, majd nyomjuk meg a Jelentés gombot!
 2. Válasszuk ki a megfelelő opciót!
 3. Adjunk meg további információkat az esettel kapcsolatban!

A Vinted megvizsgálja az üzenetünket, és segít megoldani a problémát.

Továbbítsuk a rosszindulatú e-mailt a Vintednek a phishing@vinted.com címre, valamint hívjuk fel ismerőseink figyelmét erre a csalásra!
Mit tegyünk, amennyiben már megtörtént a baj?

Teendők

Amennyiben valahol megadtuk a bankkártya adatainkat (pl. egy rosszindulatú e-mailen keresztül, egy Vinteden küldött üzenetben vagy egy Vinteden történt üzenetváltást követően SMS-ben), és pénzt tulajdonítottak el a bankszámlánkról, akkor tegyük a következőket:

 • Azonnal értesítsük a rendőrséget, és magyarázzuk el, hol, mikor és mi történt!
 • Korlátozzuk a netbank szolgáltatásokat a bankunk által meghatározott adathalász megkeresések kezelésére vonatkozó instrukciók alapján!
 • Tiltsuk le azt a bankkártyánkat, amelyiknek megadtuk az adatait!
 • Ha tudjuk, vegyük fel a kapcsolatot a bankszámlánkat megterhelő (kedvezményezett) bankkal! Lehet, hogy ők is tudnak segíteni.

Továbbítsuk a rosszindulatú e-mailt a Vintednek a phishing@vinted.com címre, valamint hívjuk fel ismerőseink figyelmét erre a csalásra!

A Vinted oldalán további információ érhető el a platformon előforduló adathalászattal szembeni védekezéshez.
A pénzügyi csalások elkerüléséhez további információt a KiberPajzs oldalán találhatnak.