Így működik a jelszómentesség az iOS 16-ban

A héten sokak számára elérhetővé vált az iOS16-os verziója, amelynek egyik új biztonsági funkciója a Passkey, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az eszközükön jelszavak nélkül jelentkezzenek be a különböző weboldalakra és alkalmazásokba.

Az Apple, a Microsoft és a Google a FIDO Alliance-szel és a Word Wide Web Consortiumal karöltve közösen fejlesztették ki a Passkey technológiát, amelynek célja, hogy a felhasználók hitelesítési folyamatából eltávolítsák a jelszavakat, így csökkentve azok kompromittálhatóságából eredő kockázatokat.

Mi az a Passkey?

A WebAuthentication (vagy „WebAuthn”) szabványra épülő hitelesítési folyamat során a felhasználók biometrikus azonosítással, például Face ID vagy Touch ID segítségével, illetve PIN kód használatával jelentkezhetnek be fiókjaikba. A Passkey – túllépve a klasszikus felhasználónév és jelszó pároson – magát a készüléket használja annak ellenőrzésére, hogy a felhasználó valóban jogosult-e hozzáférni a fiókhoz.

Hogyan működik?

A hitelesítés a rendszer által létrehozott, biztonságos és egyedi kulcspárokkal valósul meg. Míg a  nyilvános kulcsok a felhőben (iCloud Keychain) kerülnek tárolásra, addig a privát kulcsok csak az eszközön érhetők el. Ezáltal nem csak az eszközök közötti szinkronizálás érhető el, hogy más Apple készülékeken is könnyedén be tudjunk jelentkezni a funkcióval, hanem nagyobb fiókvédelmet is biztosít, ugyanis egy szerver esetleges kompromittálódása esetén a belépéshez szükséges kulcsok közül csupán a publikus rész lesz a támadó birtokában, amivel önmagában nem lesz képes belépni a fiókunkba.

Hogyan állítható be a funkció?

Érdemes leszögezni, hogy bár még kevés weboldal támogatja ezt a funkciót, az alábbi tesztoldal segítségével be tudjuk mutatni annak működését.

Megjegyzés: A Passkey használatához engedélyeznünk kell az iCloud Keychain funkciót a Beállítások > Profilunk > iCloud menüpontban a Jelszavak és Kulcskarika bekapcsolásával.

 

 

Új fiók létrehozásakor a Passkey-t támogató weboldal megkérdezi, hogy szeretnék-e új jelkulcsot létrehozni a fiókhoz, ha igen, azt a biometrikus azonosítással engedélyezhetjük.

A legközelebbi belépéskor az oldal megkérdezi, hogy a fiókhoz mentett jelkulccsal szeretnénk-e bejelentkezni, amennyiben igen, biometrikus azonosítással már be is jelentkeztünk a felhasználói fiókunkba, anélkül, hogy a felhasználónevünk és jelszavunk begépelésével bajlódnunk kellett volna.

A jelkulcsok nem kerülnek külön menüpontban összegyűjtésre, azok a jelszavainkkal együtt a Beállítások > Jelszavak menü alatt érhetők el.  

A teljes méretért kattints a képre!

 

A Passkey-ről további érdekes információk tudhatók meg az Apple által közreadott angol nyelvű tájékoztató videóból.