ransomware

Tájékoztató a potenciális fenyegetettségek elleni kiberbiztonsági intézkedésekről

 

A 2022. január-februári időszakban, a Kelet-Európában történt események hatására jelentősen nőtt a kibertámadások kockázata, ami indokolttá teszi az azonnali kiberbiztonsági intézkedések bevezetését.

E heti IT biztonsági tanácsunkban az NBSZ NKI által kiadott tájékoztatót igyekszünk a szervezetek és felhasználók figyelmébe ajánlani, amely nem csupán a fent említett kockázatokat ismerteti, hanem a potenciális fenyegetettségek elleni kiberbiztonsági intézkedéseket is felsorolja.

A védelmi intézkedések bevezetése mellett, erősen ajánlott felhívni munkatársaink és ismerőseink figyelmét arra, hogy kerüljék a kiberhadseregekhez történő csatlakozást, mind saját, mind munkahelyi hálózat igénybevételével, ugyanis nem tudhatják biztosan, hogy milyen fájlt töltenek le és ezáltal kinek a kezébe adnak valójában fegyvert illetve, hogy ki ellen használják azt fel. Ezen kritikus időszakban érdemes fokozottan kerülni az e-mailben érkező hivatkozások és csatolmányok megnyitását, valamint az internetről és harmadik féltől származó szoftverek letöltését.

Az NBSZ NKI segítséget tud nyújtani az ügyfélkörét érintő kibertámadások esetén, továbbá szeretnénk hangsúlyozni az incidensbejelentések fontosságát is, hiszen a bejelentésekből származó információk hasznosak lehetnek az esetleges jövőbeni események kivizsgálása és elhárítása során.

A tájékoztató szövege letölthető pdf formátumban.