A DP World megerősítette, hogy egy kibertámadás során adatokat loptak el

A nemzetközi logisztikai óriásvállalat, a DP World megerősítette, hogy adatokat loptak el egy kibertámadás során. A vállalat szerint a támadás során nem használtak zsarolóprogramot vagy titkosítást.

2023. november 10-én a DP World Australia, amely Ausztrália tengeri konténerforgalmának 40%-át bonyolítja le, hackerek célpontja lett. Megzavarták a szárazföldi árufuvarozási műveleteket öt kikötőben. A fennakadás miatt 30 137 konténer állt meg, és a rendelkezésre álló raktárhelyiségek zsúfolásig megteltek.

A vállalat közleményében azt állítja, hogy a kikötői műveletek november 13-án újraindultak, november 17-én visszatértek a normál állapotba, majd november 20-ig teljesen behozták a lemaradásukat.

Ami a hatás mértékét és a kibertámadás típusát illeti, a biztonsági incidens csak az ausztrál üzletágát érinti. Nem találták zsarolóprogram jeleit a sérült rendszereken. A kár azonban nem korlátozódott az üzemzavarra, mivel a DP World vizsgálata megállapította, hogy adatokat loptak el a rendszerekből.

Jelenleg nem világos, hogy ki áll a támadás mögött, és egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget. Lehetett adatlopási támadás vagy zsarolóvírus támadás, amelyet a titkosítók alkalmazása előtt leállítottak.

Tájékoztatták a helyzetről az ausztrál Cyber Security Coordinator-t, az ausztrál Cyber Security Center-t, az ausztrál szövetségi rendőrséget, a belügyminisztériumot és az ausztrál információ biztos hivatalát, akik szorosan együttműködnek a DP Worlddel annak érdekében, hogy enyhítsék az adatlopás áldozatainak kárát.

(bleepingcomputer.com)