windows11

Adatvédelmi funkciókkal bővül a Windows 11

 

A Windows 11 kilistázza azokat az alkalmazásokat, amelyek az utóbbi időben érzékeny adatokhoz férhettek hozzá, beleértve a kamerát, a mikrofont és a kontaktadatokat. Az új adatvédelmi funkciót egyelőre még csak a Windows Insider program résztvevői tesztelhetik.

A mikrofon, kamera és névjegyadatokon kívül a funkcióval azt is ellenőrizhetik majd a felhasználók, hogy az elmúlt héten milyen alkalmazások fértek hozzá a tartózkodási helyadatokhoz, telefonhívásokhoz, üzenetkehez, illetve a képernyőképekhez. A lista a „Beállítások” -> „Adatvédelem és biztonság”, majd az „Alkalmazásengedélyek” menüpontban lesz elérhető a „Legutóbbi tevékenységek” legördülő menüben. Az előzetes verzió alapján a listával csak az ellenőrizhető, hogy milyen alkalmazások férhetnek hozzá a különböző funkciókhoz, egyéb hasznos információ – például egy rosszindulatú alkalmazás esetén a kamera- és mikrofonhozzáférésének fájlelérési útja, folyamatnevei és folyamatazonosítói stb. – már nem megtekinthetők. Igaz, a Microsoft még nem jelentette be hivatalosan az adatvédelmi funkciót, azt csupán David Weston, a Microsoft vállalati és operációs rendszer biztonsági alelnöke mutatta be egy tweet bejegyzésben.

A Microsoft áprilisban arról is beszámolt, hogy a Windows 11 továbbfejlesztett adathalászat elleni védelmet kap a Microsoft Defender SmartScreen segítségével, ami egy felhő alapú anti-phishing és anti-malware szolgáltatás. Továbbá a személyes adatok titkosításával (Personal Data Encryption) igyekszik majd megvédeni a felhasználók bejelentkezés nélkül elérhető fájljait és adatait, amíg a felhasználók nem hitelesítik magukat a Windows Hello-val. Valamint végül, de nem utolsó sorban a Microsoft alapértelmezetten engedélyezné a Credential Guard, valamint a Local Security Authority (LSA) funkciót a Windows 11 Enterprise-ban, növelve ezzel a vállalati környezet biztonságát.

(bleepingcomputer.com)