Kibertámadás ért német reptereket és közintézményeket

Német repterek, államigazgatási és pénzügyi szervezetek weboldali ellen indított túlterheléses (DDoS) támadást a Killnet orosz hackercsoport elosztott – jelezte a német Szövetségi Információbiztonsági Hatóság (BSI) múlt hét csütörtökön.

A BSI szóvivőjének elmondása szerint a támadásokkal elsősorban repülőterek weboldalait vették célba, ezen kívül néhány pénzügyi, illetve szövetségi és államigazgatási weboldal volt még érintett. A támadást az orosz Killnet hackercsoport jelentette be – tette hozzá a szóvivő. A Handelsblatt című pénzügyi napilap szerint a hackercsoport ezzel a művelettel a német kancellár, Olaf Scholz szerdai bejelentésére reagált, miszerint Németország – az orosz invázió visszaszorítását támogatva – Leopard 2-es harcikocsikat küld Ukrajnába.

A BSI elmondása szerint a támadások egyes weboldalakat elérhetetlenné tettek, azonban a szervezetek szolgáltatásaira gyakorolt közvetlen hatásokról nem árultak el többet, csupán annyit, hogy a közigazgatási szervek elleni támadásokat többnyire sikeresen elhárították.

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta Németország fokozott készenléti állapotban van a kibertámadásokkal szemben, a Szövetségi Információbiztonsági Hivatal tavaly októberben úgy nyilatkozott, hogy a hackertámadások és a kiberbűncselekmények minden korábbinál nagyobb fenyegetést jelentenek.

(securityweek.com)