Ukrán kibertámadás érte az orosz védelmi minisztériumot

Az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatósága (GUR) azt állítja, hogy feltörték az orosz védelmi minisztérium (Minoborony) szervereit és bizalmas dokumentumokat loptak el.

A hivatalos ukrán kormányzati domainen közzétett sajtóközleményben a támadást a GUR kiberspecialistái által végrehajtott különleges műveletként írja le. A kibertámadás eredményeként a GUR azt állítja, hogy olyan érzékeny dokumentumokhoz fértek hozzá, amelyek titkosszolgálati információkat tartalmaznak.

Az elmondásuk szerint a következő információkhoz is hozzájutottak:

  • Az orosz védelmi minisztérium által az adatok védelmére és titkosítására használt szoftverek.
  • Az orosz védelmi minisztérium titkosszolgálati dokumentumai, melyek között parancsok, jelentések, utasítások is szerepelnek, melyek a minisztérium több mint kétezer szervezeti egysége között keringtek.
  • Olyan információk, amelyek lehetővé teszik a Minoborony rendszerének teljes felépítését és kapcsolatainak megismerését.
  • Adatok, melyekkel azonosították a Minoborony egységeinek vezetőit, valamint helyetteseit, asszisztenseket és szakembereket, akik a „bureaucracy” (bürokrata) elnevezésű elektronikus dokumentumkezelő szoftvert használták.
  • Timur Vadimovich Ivanov Oroszország védelmi miniszterhelyettesének dokumentumai.

Bizonyítékként négy darab képernyőképet is mellékeltek, amelyeken adatbázis-lekérdezések eredményei, naplófájlok és hivatalos dokumentumok láthatóak. A BleepingComputer nem tudta igazolni a képernyőfotók hitelességét, illetve megkereste az orosz védelmi minisztériumot is, azonban válasz egyelőre még nem érkezett.

(bleepingcomputer.com)