A Gmail-felhasználók számára a Dark Web is monitorozhatóvá válik

A Google bejelentette, hogy minden amerikai Gmail felhasználó számára elérhetővé tenné azt a funkciót, amellyel rákereshetnek az e-mail címükre a dark weben. A Gmail címek dark webes vizsgálata korábban csak az egyesült államokbeli Google One előfizetőknek volt elérhető, viszont a Google az Amerikán túli terjeszkedést is fontolgatja.

Miután egy e-mail címet felfedeznek valamely dark webes adatbázisban, a Google értesítést küld a felhasználóinak, hogy engedélyezzék a kétlépcsős hitelesítést (2FA) a fiókjuk védelme érdekében.

“A funkció korábban csak az Egyesült Államokban élő Google One előfizetők számára volt elérhető, de a következő hetekben kiterjesztjük a hozzáférést a dark webes funkciónkhoz, így bárki, aki az Egyesült Államokban Gmail-fiókkal rendelkezik, futtathatja a vizsgálatokat, amely során kiderül, hogy az e-mail címük kompromittálódott-e a darkweben. Továbbá útmutatást is kap arról, milyen lépéseket tegyen a védelme érdekében. Hamarosan kiterjesztjük a funkcióhoz való hozzáférést a kiválasztott nemzetközi piacokra is” – olvasható az informatikai óriáscég által közzétett közleményben.

Dark Web jelentés Forrás: securityaffairs.com

A Gmail-felhasználók kiválaszthatják, hogy milyen információkra szeretnének rákeresni (mint például név, cím, e-mail cím, telefonszám és társadalombiztosítási szám). Amennyiben a keresés során a Google szkennelése egyezést talál, a felhasználó erről értesítést kap néhány IT-biztonsági jótanács kíséretében. 

A figyelőprofilban található információkat a Google a cég adatvédelmi irányelveinek megfelelően kezelik. Minden olyan információ, amelyet a felhasználó hozzáad a figyelőprofilhoz, törölhető, vagy eltávolítható a Dark Web jelentés beállításaiban.

A Google emellett bejelentette a VPN-hozzáférés elérhetőségét az összes Google One opcióhoz, valamint az összes platformon elérhetővé teszi a jelszó nélküli biztonságos bejelentkezést a Passkeys segítségével a Google-fiókokhoz.

(securityaffairs.com)