Kémprogramok elleni védelemmel erősít az Apple

Az Apple bejelentette a majdani iOS 16, iPadOS 16 és macOS Ventura rendszerekben bevezetésre kerülő Lezárási mód (Lockdown Mode) elnevezésű új védelmi megoldását, amit elsősorban újságíróknak, aktivistáknak, és kormányzati alkalmazottaknak szánnak, kémszoftverek elleni megerősített védelem gyanánt.

A kép forrása: ZDNet

A Lezárási mód működésének alapja, hogy engedélyezésekor bizonyos folyamatok és funkciók korlátozásra kerülnek a készüléken, ezzel az esetlegesen az eszközre telepített káros kódok sem tudnak megfelelően működni. Aktiválásakor az alábbi módosítások lépnek érvénybe:

  • Üzenetek: A képeken kívül a legtöbb melléklettípus le lesz tiltva, egyes funkciók, például a link-előnézetek sem lesznek elérhetőek.
  • Webböngészés: Bizonyos összetett webes technológiák, mint például a JIT (just-in-time) JavaScript compiler le lesznek tiltva, azonban a felhasználók állíthatnak be kivételeket a megbízhatónak tartott webhelyekhez.
  • Apple szolgáltatások: A beérkező meghívók és szolgáltatás-kérések ─ mint például a FaceTime-hívások─, blokkolásra kerülnek, hacsak a felhasználó korábban nem híváta a kezdeményezőt, vagy küldött neki üzenetet.
  • A számítógép vagy egyéb tartozékok vezetékes kapcsolatai blokkolva lesznek, ha az iPhone lezárt állapotban van.
  • A konfigurációs profilok nem lesznek telepíthetőek, és az eszközt nem lehet majd céges mobileszköz-kezelési rendszerbe (MDM) léptetni.

 

Az Apple úttörő megoldásként hivatkozik a funkcióra, Ivan Krstić, a cég biztonsági tervezésért felelős vezetője szerint habár a felhasználók csupán egy rendkívül kis hányadát érintik a szofisztikált célzott kibertámadások, a cég mindent megtesz azért, hogy az ő biztonságukról is gondoskodjon.

Az Apple mindezek mellett hibavadász programjában külön kategóriát nyit a Lezárási módot érintő hibákra, sőt a biztonsági kutatók díjazását is megduplázza, amelynek felső határa így 2 millió dollár lesz.

(zdnet.com)