6 egyszerű lépés, hogy biztonságos legyen a 2023-as év

A tavalyi év is számos komoly információbiztonsági eseménnyel lepte meg mind a felhasználókat, mind pedig az IT biztonsági szakembereket, komoly kihívások elé állítva ezzel a cégeket és a döntéshozókat. Éppen emiatt érdemes átgondolni az újév alkalmából, hogy milyen változásokra van szükségünk ahhoz, hogy nagyobb biztonságban tudhassuk online fiókjainkat és adatainkat. Az alábbi hat egyszerű javaslat betartása segíthet felvenni a harcot az egyre kifinomultabb támadási módszerekkel szemben.

  1. Intsünk búcsút a jelszavaknak!

Óriási előrelépést hozott e téren a 2022-es év, ugyanis az Apple, a Google és Microsoft szinte egyszerre vezette be a jelszómentességet platformjain. A módszer lényege, hogy a bejelentkezés nem jelszavakkal, hanem a készüléken tárolt egyedi titkosított kulcsokkal valósul meg. Így nemcsak, hogy nem kell a jelszavak beírásával – illetve jelszókezelő használata esetén a jelszavak beolvasásával – bajlódni, megjegyezni sem kell őket és nehezebb is azokat ellopni.

Bár egyelőre még csak kevés weboldal támogatja ezt az új technológiát, a Chrome, a Microsoft Edge és Safari böngészők már támogatják az asztali és mobil alkalmazásaiban a technológiát.

 

  1. Csökkentsük a kiszivárogható adatok mennyiségét!

A tavalyi év során számos adatszivárgással járó incidens került nyilvánosságra, és bár ezek ellen sokat nem tehet a felhasználó, csökkentheti a szivárgásban érintett adatok mennyiségét. Javasolt a nem kritikus és nem hivatalos ügyintézésre használt regisztrációk (pl.: webáruházak) során minimalizálni a megadott adatokat, alias neveket és eldobható e-mail címeket használni.

 

  1. Maradjunk távol a közösségi oldalaktól!

Az elmúlt év eseményei is sok negatívumot hoztak magukkal, amik egyre felgyülemlő feszültséget okoznak, amit a felhasználók gyűlöletbeszéd és egyéb agresszív megnyilvánulással vezetnek le a közösségi oldalakon. Amennyiben ez további feszültséget és zavart kelt, érdemes felhagyni az online jelenlét ezen formájával.

 

  1. Korlátozzuk az értelmetlen görgetést!

Sokan unaloműzőként vagy megszokásból görgetik a közösségi oldalak hírfolyamatit és a híroldalakat, anélkül, hogy ellenőriznénk azok valódiság tartalmát vagy értelmét. Szokjunk le a telefonunkról és korlátozzuk a képernyő előtt töltött időnket!

Erre számos gyártó biztosít saját szolgáltatást, az Apple-nél a Képernyőidő, a Google-nél Digitális Jóllét, a Huawei-nél pedig a Digitális Egyensúly menüpont alatt állíthatjuk be az általunk meghatározott korlátokat. Amennyiben ez nem bizonyul elegendőnek, további megoldásokat is alkalmazhatunk, például a YouTube esetén ott az „Ideje szünetet tartani” emlékeztető, ami emlékeztet minket a videók nézegetése közben, hogy tartsunk szünetet.

 

  1. Különítsük el a munkát a magánélettől

A világjárvány óta sok cég továbbra is engedélyezi a távoli munkavégzést, aminek köszönhetően előfordulhat, hogy összemosódik a munkavégzés az otthoni élettel. Fontos, hogy el tudjuk különíteni a kettőt egymástól. A családdal, barátokkal töltött időt jobb, ha nem zavarja meg a munka, egy-egy gyorsan elvégezhető feladat vagy egy válasz e-mail formájában, és az sem szerencsés, ha otthoni ügyeinket igyekszünk gyorsan elintézni munkaidőben, ráadásul munkahelyi eszközökkel. Ez nem csupán a testi-lelki egyensúlyunkat zavarja össze, de jelentős kockázatnak teszi ki a céges infrastruktúránkat.

 

  1. Továbbra is legyünk biztonságtudatosak!

Az újév alkalmával se felejtsünk el vírusvédelmi megoldásokat alkalmazni eszközeinken, valamint elvégezni a szükséges biztonsági frissítéseket, hogy készülékeink naprakészek maradhassanak az év minden napján! Ezen felül – amennyiben továbbra is jelszavakat használunk – alkalmazzunk minél hosszabb, erős, egyedi jelszavakat és ahol csak módunkban áll, éljünk a kétfaktoros azonosítás (2FA) lehetőségével! Ne kattintsunk az ismeretlen forrású vagy gyanúsnak tűnő linkekre, inkább saját kezűleg keressünk rá az adott weboldalakra.

 

(kaspersky.com)