Így ismerjük fel a deepfake tartalmakat!

Az Euronews egy olyan manipulált videófelvételről adott hírt, amelyen az ukrán elnök fegyverletételre szólítja fel az ukrán katonákat. Fontos leszögezni, hogy a videó hamisítvány, egy ún. „deepfake”. Habár mindez szabad szemmel is könnyen megállapítható, a felvétel így is több, mint 120 000-es megtekintéssel rendelkezik a Twitteren.

Az inkriminált felvételről készített pillanatkép. Forrás: Twitter.

A deepfake technológia, azaz a kép-, hang- és videófelvételek mesterséges intelligencia segítségével történő hamisítása nem számít újdonságnak, az ilyen irányú kutatások már több évtizedes múltra tekintenek vissza. Azonban a technológia folyamatos fejlődésével számolnunk kell azzal, hogy a manipulált felvételek azonosítása egyre nagyobb kihívást jelent majd, fenti eset pedig arra is rávilágít, hogy a deepfake akár az információs hadviselés eszközéül is szolgálhat.

Hogyan ismerhetjük fel, ha egy felvétel manipulált?

Szerencsére ma még a legtöbb hamis felvétel könnyen felismerhető, amennyiben ismerjük a tipikus hibákat, mint például a képek és videófelvételek esetében az ún. „üveges” tekintet, a felületek elmosódottsága, vagy hangfelvételek esetén a háttérzaj hiánya.

A deepfake tartalmak felismeréséről a SANS Institute és a  Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet közös tudatosítási célú kiadványfolyamának 2022 márciusi számából tudhat meg többet: https://nki.gov.hu/wp-content/uploads/2022/03/ouch_march_2022_hungarian_learn_a_new_survival_skill_spotting_deepfake.pdf