Robothálózat (botnet)

A robothálózat (továbbiakban botnet) egy fertőzött informatikai eszközökből álló hálózat, amelyet a botnet gazdája többféle károkozásra is alkalmazhat. A fertőzött munkaállomások felhasználásának célja főképp kéretlen levelek kiküldése, szolgáltatás megtagadást okozó támadások (Denial-of-Service ─ DoS) indítása, vagy éppen szenzitív (például banki) adatok eltulajdonítása.

A támadónak elsőként hozzáférést kell szereznie az áldozat eszközéhez, ami sokféleképpen történhet. Egyik szokványos mód az ún. exploit kitek segítségével történő fertőzés, amelynek során a támadó egy weboldalon keresztül ─ valamilyen sérülékenység kihasználásával ─ automatikusan telepíti a káros kódot (bot) a site-ot meglátogatók gépére. Másik, szintén gyakori módszer a káros kódot tartalmazó kéretlen levelek útján történő fertőzés is. A célpontok klasszikusan asztali számítógépek, de egyre gyakrabban kerülnek a célkeresztbe IP kamerák, mobiltelefonok, vagy akár routerek is.

A botnetek irányítását általában a vezérlőszerverek (Command & Control szerver) végzik, azonban előfordulnak decentralizált P2P (peer-to-peer) hálózatban működő botnetek is, ahol nincs kitüntetett szerepben lévő node, így a hálózat bármely tagjának kiesése esetén is működőképes marad a botnet.

Hogyan védekezhetünk?

A számítógépek kártevő programokkal történő fertőződését megelőzhetjük átfogó végpont védelmi szoftverek használatával ─ pl. vírusvédelmi szoftver, szoftveres tűzfal, kártevő program felderítő szoftver (anti-malware) ─ illetve a számítógépre telepített szoftverek rendszeres frissítésével, ami általában megfelelő beállításokkal automatikussá tehető.

Fontos kiemelni a biztonságtudatos magatartást is, ami segíthet elkerülni a fertőződést, azaz például ne kattintsunk kéretlen levelekben szereplő hivatkozásokra és ne töltsünk le fájlokat ellenőrizetlen forrásból.

A széles körben fertőző botnetek felismeréséhez, eltávolításához további információkat találhat az alábbi hivatkozásokon:

Avalanche, Citadel-B54, Downadup, Dridex, Gameover-Zeus, Nivdort, Ponmocup, Redyms, Sality, Virut, ZeroAccess

2019 Q3-as adatok alapján az EMOTET botnet rendelkezik a legnagyobb hálózattal. A robothálózat több káros kód terjesztéséért felelős, köztük az azonos nevű banki trójai programért.

(A kártevő egy friss variánsáról bővebb információ az https://nki.gov.hu/figyelmeztetesek/karos-kod/ szekciójában, itt érhető el.)

Az EMOTET trójai detektálásához a japán CERT készített egy programot, amely ingyenesen hozzáférhető.

Források: